ЗАШТО СЕ ДЕСИЛА ЕКСПЛОЗИЈА КОД РТС-а? Професор Машинског факултета открива два кључна разлога због којих се дешавају хаварије

Новости онлине

05. 12. 2020. у 20:32

ЗАШТО СЕ ДЕСИЛА ЕКСПЛОЗИЈА КОД РТС-а? Професор Машинског факултета открива два кључна разлога због којих се дешавају хаварије

Фото Н. Скендерија

СНАЖНА експлозија боце с индустријским гасом која се догодила у петак ујутру испред зграде РТС-а, у Абердаревој улици, само је једна у низу тог типа у протеклих месец дана.

У ранијим детонацијама, срећом, није било трагичних исхода, али су узроци таквих инцидената увек исти – прекомерно загревање гаса или оштећење боце.

Последња експлозија је, нажалост, била трагична. У детонацији испред РТС-а један радник оближњег градилишта је погинуо, други је теже повређен, а лакше повреде задобио је возач јавног сервиса.

Професор Машинског факултета у Београду Александар Петровић истиче да само вештачење може да утврди шта се тачно догодило и ко ће да сноси одговорност за то, јер постоји много фактора који могу да доведу до два могућа узрока пуцања боце.

Први узрок је прекомерно загревање гаса, због чега је притисак порастао до те мере да боца више није могла да га задржи. Други је оштећење на боци, које је настало том приликом или раније.

- Ако је боца била оштећена, питање је кад се оштетила? Не можете априори рећи да је крив онај ко је руковао. Врло је проблематично. Мора да се утврди цео поступак са боцом, најраније од последњег прегледа до тренутка када се догодила хаварија - предочава Петровић и напомиње да индустријски гас није нужно плин.

Петровић указује на то да у Србији постоје јасно дефинисани правилници који се односе на покретну опрему под притиском и транспорт опасних материја и да су усклађени са правилима ЕУ.

Безбедност боце пре стављања на тржиште гарантује дистрибутер. Ако се боца већ употребљава, при сваком пуњењу је прегледа овлашћена лабораторија с којом фирма која је користи сарађује.

- Пошто је дистрибутер одговоран за оно што продаје, он мора да има одговарајуће папире за сваку боцу коју пошаље предузећу, које ће да је користи за своје потребе. Онај ко пуни боце контролише шта је узео, које боце и у којим количинама. Он у оквиру својих капацитета, кад му празна боца доспе на пуњење, изврши визуелни преглед, контролу саме боце. Прегледа је са спољне стране, то нису детаљна испитивања, али се види да ли је она физички оштећена - објашњава Петровић и додаје да се детаљан преглед врши на сваких пет до 10 година.

Фото Н. Скендерија

Одговорност за боцу сноси и онај који је употребљава. Ипак, ако је се користи за пословне сврхе, фирма чији радници рукују њоме по Закону мора да им обезбеди адекватну обуку за њено коришћење. С друге стране, ако се боца користи за кућне сврхе, уз њу се добија упутство, а руковање њоме се учи од стручњака који је у дому оспособи.

У протеклих месец дана, догодило се неколико случајева попут оног у Абердаревој. Срећом, без трагичних исхода. Последњи се десио 22. новембра када је у једном стану на Чукарици експлодирала плинска боца. Том приликом једна особа је лакше повређена. До детонације је највероватније дошло због квара на вентилу, а пожар који је изазвала брзо је угашен.

Истог дана у Клиничком центру у Нишу експлодирала је боца с кисеоником. Лакше повреде су задобила три здравствена радника, а пожар је угашен. Скоро месец дана пре тога, у једној кући у Сопоту је приликом експлозије плинске боце теже повређен старији мушкарац. И тада је избио пожар. Узрок незгоде било је нестручно руковање боцом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Ratko

05.12.2020. 21:07

Draginprofesore ne pricajte o plinskim bocama za kuvanje ovo su boce za rad. Kriv je nad zakon pod broj jedan kad je neko u Srbiji pregledao opremu za varenje gasom mislim na ispravnost creva ,nepovratnih ventila, sigurnosnih ventila na bocama. Za to se u svetu tj bar Evropi koju spominjete dobija sertifikat imat tag na svakom crevu ventilima kad su odradjeni poslednji put atestini kad je sledeci obavezan. Toga u drzavi Srbiji nema. A ovi sto pune te boce gasom oni su tek za neku drugu pricu. Mi smo drzava koja samo prica o ovom i onom a o sigurnosti na radu toga kod nas nema. Koliko je radnika izgubilo zivot samo ove godine niko nema pojma naravno. Kada bi po slodavci kao u drugim Evropskim zemljama placali ogromna obestecenja za pogibiju radnika onda bi to bila druga prica i kod nas . Ovako koga boli uvo za nekoga varioca nace drugoga a ovome sto je poginuo zaboravice se ime odmah jer oni- nemaju sa time nista! Ovde radnik sluzi samo da bi kulucio!

slobodan skoric

05.12.2020. 23:08

Ovde se verovatno radilo o autogenom varenju.Za ovakav nacn varenja potrebna je boca sa kiseonikom i boca sa acetilenom,Kiseonik ne gori ali podpomaze gorenje.Acetilen gori i zato na tu bocu obavezno dolazi rikslag ventil(povratni ventil) ,da u slucaju da se crevo od acetilena zapali i povuce plamen prema boci zastiti da ne udje plamen u bocu l tako spreci eksploziju.

ImePrezime

06.12.2020. 00:45

Поштовани професоре Молим Вас да ми као неуком у баратању боца и апарата за заваривање, објасните КАКО и на основу КОГ ЗАКОНА опрема и боце за заваривање се преносе и користе у ОБИЧНОМ ПУТНИЧКОМ возилу, што се може видети на свим снимцима ове несреће! Да ли ће власник фирме одговарати због тога?

Miša zaštita

10.12.2020. 22:27

Zašto se ne traži izjava organa MUP-a koji su vršili uviđaj? Na uviđaju se konstatuje uzrok eksplozije, koji može biti eksplozivna atmosfera usled curenja gasa u zatvorenom prostoru ili povrat plamena u bocu kada, u toku zavarivanja opadne pritisak, a na crevu nije ugrađen nepovratni ventil koji sprečava povraćaj plamena u bocu, tada se boca raspada.