ЗАШТО СЕ ДЕСИЛА ЕКСПЛОЗИЈА КОД РТС-а? Професор Машинског факултета открива два кључна разлога због којих се дешавају хаварије

Новости онлине

05. 12. 2020. у 20:32

СНАЖНА експлозија боце с индустријским гасом која се догодила у петак ујутру испред зграде РТС-а, у Абердаревој улици, само је једна у низу тог типа у протеклих месец дана.

ЗАШТО СЕ ДЕСИЛА ЕКСПЛОЗИЈА КОД РТС-а? Професор Машинског факултета открива два кључна разлога због којих се дешавају хаварије

Фото Н. Скендерија

У ранијим детонацијама, срећом, није било трагичних исхода, али су узроци таквих инцидената увек исти – прекомерно загревање гаса или оштећење боце.

Последња експлозија је, нажалост, била трагична. У детонацији испред РТС-а један радник оближњег градилишта је погинуо, други је теже повређен, а лакше повреде задобио је возач јавног сервиса.

Професор Машинског факултета у Београду Александар Петровић истиче да само вештачење може да утврди шта се тачно догодило и ко ће да сноси одговорност за то, јер постоји много фактора који могу да доведу до два могућа узрока пуцања боце.

Први узрок је прекомерно загревање гаса, због чега је притисак порастао до те мере да боца више није могла да га задржи. Други је оштећење на боци, које је настало том приликом или раније.

- Ако је боца била оштећена, питање је кад се оштетила? Не можете априори рећи да је крив онај ко је руковао. Врло је проблематично. Мора да се утврди цео поступак са боцом, најраније од последњег прегледа до тренутка када се догодила хаварија - предочава Петровић и напомиње да индустријски гас није нужно плин.

Петровић указује на то да у Србији постоје јасно дефинисани правилници који се односе на покретну опрему под притиском и транспорт опасних материја и да су усклађени са правилима ЕУ.

Безбедност боце пре стављања на тржиште гарантује дистрибутер. Ако се боца већ употребљава, при сваком пуњењу је прегледа овлашћена лабораторија с којом фирма која је користи сарађује.

- Пошто је дистрибутер одговоран за оно што продаје, он мора да има одговарајуће папире за сваку боцу коју пошаље предузећу, које ће да је користи за своје потребе. Онај ко пуни боце контролише шта је узео, које боце и у којим количинама. Он у оквиру својих капацитета, кад му празна боца доспе на пуњење, изврши визуелни преглед, контролу саме боце. Прегледа је са спољне стране, то нису детаљна испитивања, али се види да ли је она физички оштећена - објашњава Петровић и додаје да се детаљан преглед врши на сваких пет до 10 година.

Фото Н. Скендерија

Одговорност за боцу сноси и онај који је употребљава. Ипак, ако је се користи за пословне сврхе, фирма чији радници рукују њоме по Закону мора да им обезбеди адекватну обуку за њено коришћење. С друге стране, ако се боца користи за кућне сврхе, уз њу се добија упутство, а руковање њоме се учи од стручњака који је у дому оспособи.

У протеклих месец дана, догодило се неколико случајева попут оног у Абердаревој. Срећом, без трагичних исхода. Последњи се десио 22. новембра када је у једном стану на Чукарици експлодирала плинска боца. Том приликом једна особа је лакше повређена. До детонације је највероватније дошло због квара на вентилу, а пожар који је изазвала брзо је угашен.

Истог дана у Клиничком центру у Нишу експлодирала је боца с кисеоником. Лакше повреде су задобила три здравствена радника, а пожар је угашен. Скоро месец дана пре тога, у једној кући у Сопоту је приликом експлозије плинске боце теже повређен старији мушкарац. И тада је избио пожар. Узрок незгоде било је нестручно руковање боцом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (5)

ПРЕМИНУО ДАВОР ЈАЊИЋ: Преран одлазак глумца кога памтимо из Наташе и Чаруге