ХРАНА И ЛЕКОВИ ДО КУЋНОГ ПРАГА: На услуге геронтодомаћица имају право и старији суграђани у изолацији

М. С.

05. 12. 2020. у 18:00

ХРАНА И ЛЕКОВИ ДО КУЋНОГ ПРАГА: На услуге геронтодомаћица имају право и старији суграђани у изолацији

Фозо: В. Н.

НАЈСТАРИЈИМ суграђанима чак у случају да се налазе у изолацији јер су заражени вирусом корона не сме да буде ускраћена услуга помоћ у кући, став је Секретаријата за социјалну заштиту.

Према њиховим наводима, корисници могу да рачунају на набавку лекова и намирница. Ипак, пре три дана, заштитник грађана покренуо је поступак јер добио сазнање да један брачни пар остао ускраћен за ову услугу Геронтолошког центра Београд јер је један од супружника инфициран ковидом 19. У случај се укључила и инспекција социјалне заштите, а након спроведеног поступка, знаће се чији је био пропуст у ланцу пружања услуге.

Према информацијама омбудсмана, Георoнтолошки центар је затражио препоруке како да се понаша у конкретном случају када је корисник у чији се дом улази заражен вирусом корона, али да одговор није стигао. Тиме се потегло питање да ли ће најстарији којима су геронтодомаћице једини "род", а налазе се у кућној изолацији, ипак остати препуштени сами себе.

У Секретаријату за социјалну заштиту објашњавају да ће се испитати околности овог случаја, а да су корисници имали право на услугу и напомиње да се сваки проблем везан за пружање ове услуге може пријавити центру за социјални рад и инспекцији социјалне заштите Секретаријата за социјалну заштиту.

- Овај случај је пријављен инспекцији социјалне заштите, која ће у складу са својим надлежностима испитати околности датог случаја - објашњава за "Новости" Наташа Станисављевић, секретарка за за социјалну заштиту. - Корисницима услуге који су заражени вирусом корона или се налазе у изолацији, у складу са упутством Градског завода за јавно здравље Београд, достављају се намирнице и лекови испред врата стана, без контакта са самим корисницима. Установа је у контакту са члановима породице и сродницима и, сходно договору са њима, стално је обавештена о стању корисника.

НАКНАДА 10.000 ДИНАРА

СВИ запослени у установама социјалне заштите, као и геронтодомаћицe имаће право на једнократну новчану помоћ у износу од 10.000 динара.

- Имајући у виду залагање запослених у установама социјалне заштите у спречавању појаве, ширења и сузбијања заразне болести ковид 19, изазване вирусом SARS-CoV-2, а поготово запослених у установама социјалне заштите који су ангажовани у директном раду са корисницима, где се убрајају и геронтодомаћице, омогућили смо им једнократну новчану - наводи Наташа Станисављвеић.

Како објашњавају у надлежном секретаријату, услуга помоћ у кући је редукована збoг пандемије, па се геронтодомаћице тамо где морају да уђу краће задржавају.

- У овом тренутку 538 геронтодомаћица је на терену и обавља свој посао, за 2.300 корисника - наводи Станисављевић. - Од 16. марта услуга је прилагођена и обавља се на начин да геронтодомаћице набављају намирнице и лекове, достављају их корисницима на улазним вратима њиховог домаћинства, а све у договору са корисницима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)