БИСТЕ ЗАСИЈАЛЕ СТАРИМ СЈАЈЕМ: Завод за заштиту споменика "умио" Краља Петра, Војводе Мишића и Бојовића

С. В.

04. 12. 2020. у 12:00

БИСТЕ ЗАСИЈАЛЕ СТАРИМ СЈАЈЕМ: Завод за заштиту споменика умио Краља Петра, Војводе Мишића и Бојовића

Фото Завод за заштиту споменика

ТОКОМ ове године стручњаци из Завода за заштиту споменика културе града Београда урадили су пројекте и реализовали хитне интервенције на три значајна монумента у престоници.

Реч је о споменицима краљу Петру Првом Карађорђевићу, те војводама Петру Бојовићу и Живојину Мишићу. Овај пројекат финансирало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како је саопштено из Завода, обновљен је постамент споменика краљу Петру, који се налази испред главног улаза у ОШ "Краљ Петар Први" у близини Саборне цркве, која је утврђена као културно добро. Биста, која је постављена 2011. године, дело је Душана Јовановића Ђукина, а постамент је радио Бранимир Радосављевић.

ПЕТАР БОЈОВИЋ, Фото Завод за заштиту споменика

- Камени постамент споменика је веома низак, што му даје непримерен изглед у јавном простору, па је било потребно израдити надвишење масивног гранитног постамента, како би биста била на одговарајућој висини - објашњавају у Заводу. - По завршетку монтаже, бронзана биста је враћена на своје место и адекватно заштићена на спојевима са постаментом, ради спречавања продора влаге и онемогућавања стварања корозије.

СОЛУНСКИ ФРОНТ

СПОМЕНИК војводи Живојину Мишићу у булевару који носи његово име откривен је 18. новембра 1988. године поводом 70 година од пробоја Солунског фронта. Када су стручњаци из Завода завршили са умивањем бисте, очистили су и простор око споменика, где се годинама таложило смеће и растао коров.

Такође, споменик је детаљно очишћен, а слова на темељу монумента су премазана тамном бојом, да би се постигао одговарајући контраст са бојом камена.

Обележје војводи Петру Бојовићу, које се налази у парку код Каленић пијаце, и Живојну Мишићу код главног улаза у Београдски сајам дело су уметнице Дринке Радовановић. Биста у част војводе Бојовића подигнута је 1993. године, а на бронзи су се наталожиле наслаге прљавштине.

ЖИВОЈИН МИШИЋ, Фото Завод за заштиту споменика

 

- Било је потребно прање камене облоге подножја и каменог масивног постамента, уклањање испраних и оштећених фуга и фуговање непропусном масом, као и чишћење бронзане бисте и ливених словних апликација. После скидања наслага, заштићена је бронзана биста и ливене словне апликације.

Простор испред главног улаза у Београдски сајам, од 1988. године краси биста војводе Живојина Мишића. И овом монументу је било неопходно прање камене облоге постамента, чишћење и заштита бронзане бисте, те обнова словних апликација.

- Свака поломљена и оштећена гранитна плоча је премерена, израђена и исечена од исте врсте камена, као што је био и постојећи. Цео комплекс је опран, заштићен од атмосферских утицаја, нечистоћа и биолошких наслага - истичу у Заводу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)