МАЛО ВЕЋИ ПОРЕЗ ЗА ПРВУ ЗОНУ: Надокнада за имовину на територији града биће незнатно већа, а у појединим деловима и нижа

М. СТАНОЈКОВИЋ

02. 12. 2020. у 10:24

МАЛО ВЕЋИ ПОРЕЗ ЗА ПРВУ ЗОНУ: Надокнада за имовину на територији града биће незнатно већа, а у појединим деловима и нижа

Највише је поскупео квадрат стана и куће у другој зони/ Фото Д. Миловановић

ВЛАСНИЦИ станова и кућа у појединим зонама града могли би следеће године да очекују веће рачуне за порез.

Судећи према томе како су се продавале некретнине и кретале цене у њиховом комшилуку моћи ће да направе рачуницу. Квадрат стана скочио је највише у првој зони, за око пет одсто, па се овде очекује највише померање. Међутим, умањење могу да очекују Београђани који имају куће у екстразони будући да је просечна цена квадрата умањена, као и они који имају станове на периферији, у шестој зони, јер је овде такође, незнатно пала цена.

Према објашњењу надлежних у Секретаријату за јавне приходе, с обзиром на то да није било значајније промене одлуке о утврђеним просечним ценама квадратног метра за 2021. годину, као и узимајући у обзир умањење по основу амортизације од један одсто годишње, порески обвезници идуће године могу да очекују незнатну промену у обрачуну.

- Обвезници који имају непокретности у зонама у којима су просечне цене квадратног метра увећане, имаће незнатно вишу пореску обавезу за 2021. - наводе у Секретаријату за јавне приходе. - С друге стране, у зонама у којима је дошло до пада цена некретнина имаће сразмерно нижу обавезу .

Према увиду из Одлуке о просечној цени некретнина за протекли период, може се закључити да је цена у екстразони становања, који обухвата углавном Дедиње, квадрат стана у просеку продат за 219.402 динара, односно 1.875 евра, док је у истом периоду прошле године коштао око 213.395 динара или 1.823 евра. У првој зони квадрат се пазарио за око 9.000 динара више, односно уместо за 190.091 динара, за 199.942 динара, па се власници станова у овим деловима града могу надати и вишим рачунима за порез. Највише је отишао и квадрат стана и куће у другој зони, којој припада један део старог дела града, Звездаре, подручја Зрењанинског пута и други делови...

Цена кућа из треће зоне, где је цена са 93.742 динара пала незнатно на 92.857 динара могу да рачунају на ниже пореске обавезе. Куће су се јефтиније продавале и у четвртој зони, којој припада Бањица, Звездара, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, део Палилуле, за око хиљаду динара мање. У шестој зони била је нижа цена станова за око 3.000 динара, па се власници станова могу надати мањим рачунима.

ЖАЛБЕ

У СЕПТЕМБРУ је због већих рачуна за порез на имовину надлежном секретаријату стигло око 2.500 жалби грађана. Многи су добили увећање, јер Град није донео одлуку којом се ограничава увећање пореза до два одсто у односу на прошлу годину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)