ЂАЦИ СА АУТИЗМОМ ОНЛАЈН? Родитељи огорчени потезом школе за децу са сметњама у развоју "Антон Скала", траже састанак са руководством

Б. Борисављевић

01. 12. 2020. у 13:44

ЂАЦИ СА АУТИЗМОМ ОНЛАЈН? Родитељи огорчени потезом школе за децу са сметњама у развоју Антон Скала, траже састанак са руководством

З.Рашић

УЧИОНИЦЕ у Основној школи за децу са сметњама у развоју "Антон Скала" од јуче су затворене и за ученике млађих разреда!

Родитељи су били шокирани када им је у петак поподне јављено да се школа затвара и прелази на онлајн наставу. Савет родитеља и Школски одбор нико није обавестио, а одлуку је донела директорка школе уз, како је наведено, консултацију са Заводом за јавно здравље, који је сугерисао поступање према Уредби Владе Србије и Кризног штаба.

Огорчени родитељи су се обратили писмом директорки школе Наташи Селић Станковић, тражећи хитан састанак и објашњење зашто је прекинута настава, с обзиром на то да је реч о деци која имају посебне потребе, али одговор нису добили. Они истичу да ниједан аргумент, који је наведен у прилогу за затварање школе не стоји.

Реч је о малишанима који су, нажалост, по природи асоцијални и немају блиске контакте, у одељењу нема више од четири ученика, постоји организован превоз до школе и куће, није забележен ниједан случај заражавања у школи...

- Пошто је моје дете у четвртом разреду, а не дозвољава му се да иде у школу само зато што је аутистично, иако се нико од особља, ученика и родитеља није заразио ковидом, за мене је та одлука дискриминаторска и према деци и према родитељима - каже један од родитеља. - Деца су ускраћена за основно људско право на образовање, гарантовано Уставом Републике Србије, а ми родитељи, пошто ће део нас бити принуђен да отвара боловања, па тако и прима мању зараду, а неки ће можда и остати без посла јер морају да чувају дете, дискриминисани смо јер нам се ускраћује Уставом и законима гарантовано право на рад, као и економска егзистенција.

Родитељи истичу да је одлука о затварању школе за децу са сметњама у развоју скандалозна, јер услед свог "стања" они нису у могућности да прате наставу на даљину.

- Највећи број њих не наставља школовање, па им је основна школа једини период у животу када негде иду редовно, ван куће - каже наш саговорник. - Корона може да потраје и три године. Да ли то значи да моје дете уопште више неће ићи у школу? Нажалост, малишанима је најтеже. Школа им је једини свет који имају ван породице.

До закључења броја директорка школе није се јавила "Новостима".

МИНИСТАР РУЖИЋ: КОНСУЛТАЦИЈЕ, ПА КОНАЧНА ОДЛУКА

Да је одлука о затварању школе донета мимо законске процедуре, потврдило је и Министасртво просвете, коме су се родитељи обратили, пошто су им врата школе била "затворена". У одговору министра Бранка Ружића, наводи се да одлука о организацији рада мора бити донета, уз обавезне консултације са Саветом родитеља, на седници Школског одбора.

- Ако се, уз обавезне консултације са Саветом родитеља и Заводом за јавно здравље, процени да епидемиолошка ситуација то дозвољава, може се, уз појачану примену свих епиемилошких мера, организовати непосредни образовно-васпитни рад у школи - стоји у одговору. - Рад продуженог боравка се не прекида, а родитељи не треба да достављају потврде о запослењу, нити о томе да морају бити физички присутни на послу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)