САМО ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ: Овако је некада изгледао Бранков мост (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

30. 11. 2020. у 14:15

САМО ДВЕ САОБРАЋАЈНЕ ТРАКЕ: Овако је некада изгледао Бранков мост (ФОТО)

Фото: Архива

ДАНАШЊИ Бранков мост некада је имао само две саобраћајне траке. Било је то од 1956. године, када је направљен, па до седамдесетих година, када му је примакнут још један мост који га је двоструко проширио.

Стара верзија моста била је довољна за оскудни саобраћај који је постојао у омаленом граду, али ускоро су се прилике промениле.

Бранков мост је од педесетих година био други мост који је премостио Саву. Пре тога је само Стари савски мост био на располагању Београђанима који су живели са две стране реке. То је мост којим данас саобраћају трамваји и који је успео да "прегура" све претње Другог светског рата.

Саобраћај између Београда и Земуна допуњавао је и речни превоз, тако да је постојала стална бродска линија између њих.

Фото: Архива

Трола "16"

Из тадашње Похорске улице, у новобеоградском делу града познатом као Павиљони, 1969. године кренула је трола са ознаком "16". Ова линија постоји и данас у оквиру јавног градског превоза, али су је одавно сменили аутобуси.

Током послератних деценија у Београд је досељено много становника из руралних подручја, због потреба такозване индустријализације. Заиста, отворене су многе фабрике и потреба за радном снагом била је огромна. То је допринело и развоју саобраћаја.

Градске власти врло брзо увиђају да су капацитети "Моста братства и јединства", како му је био првобитни назив - недовољни, па ускоро креће пројекат са удвостручавањем његових капацитета. Тако је и данас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zoran

01.12.2020. 08:22

Vozila je trola 16 od Pohorske do Zelenog venca i pre 1963.godine. Preko Save je bio i železnički most i pruga je prolazila Novim Beogradom preko čuvenog nadvožnjaka (ostao upamćen po demonstracijama 1968) pored Hotel Jugoslavije pa skretao i išao tik uz dva solitera u Jurija Gagarina 205 i 207 kroz prokop pored današnjeg Doma za penzionere.