НЕМА МАЈСТОРА БЕЗ ОБУКЕ: Онлајн настава, на коју смо приморани,највише штети ученицима средњих стручних школа

Б. Борисављевић

29. 11. 2020. у 11:50

НЕМА МАЈСТОРА БЕЗ ОБУКЕ: Онлајн настава, на коју смо приморани,највише штети ученицима средњих стручних школа

Фото П. Милошевић

ПРЕЛАЗАК на онлајн наставу највише ће штете нанети ученицима средњих стручних школа. За будуће мајсторе, занатлије, медицинске раднике, практична настава је најважнији сегмент школовања.

Ни најбоља вирутелна презентација неке лекције не може заменити директан контакт са пацијентом, рад у радионици, салону, сервису. Други проблем је и што ђаке, док су код куће, нико не контролише да ли уопште прате наставу. Због новонасталих околности, престоници "прети" да остане без правих и обучених мајстора.

Иако су часови за наставу на даљину снимљени унапред, у распореду часова нису сви стручни предмети, јер је то и неизводљиво. И док је "на снази" био комбиновани систем наставе, па су се ђаци у учионицама појављивали на смену, ученици нису одлазили у радионице, ординације, занатске радње. За будуће занимање они се, у доба епидемије, обучавају на "часовима" бесконтактне практичне наставе која ће, неминовно, оставити празнине у стицању вештина, али и знања.

- Имамо опремљене кабинете и лутке на којима су ђаци вежбали, али тешко то може заменити непосредни контакт са пацијентом - каже Предраг Јовановић, директор Медицинске школе "Београд".

- Професори се труде да деци што боље објасне лекције, али тешко је када они сами не могу то да виде и ураде на пацијенту. Физиотерапеутима, рецимо, професор на себи показује одређене покрете, које после ђаци понављају на себи.

БАЦАЊЕ ПАРА

- ЗА школовање једног ученика у средњој стручној школи држава издваја око 1.000 евра годишње - каже Антић.

- Тај новац ће бити беспотребно утрошен ако деца не буду имала практичну наставу, која им је најбитнија.

Према речима Милоша Букумире, директора Графичко медијске школе, путем часова на даљину ученици могу да прате два-три стручна предмета, јер је немогуће одрадити све. Он истиче да мало ђака и прати онлајн наставу, а не постоји начин да се натерају на то.

Фото П. Милошевић

 

- Практична настава је најбитнији део школовања за средње стручне школе, а ђаци тренутно имају само имитацију наставе - упозорава Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Држава под хитно мора да предузме нешто и понуди решење уз учешће људи из струке. У супротном, добиће генерацију мајстора без наученог заната и техничара без стечене обуке, што може имати веома велике последице по читаво друштво.

Иако ресторани раде са скраћеним радним временом, ђаци Угоститељско-туристичке школе у Новом Београду, неће ићи на практичну наставу у ове објекте. Како истиче Драгутин Миличић, директор ове школе, разлог за ову одлуку је заштита безбедности ученика и спречавање ширења инфекције. Спремање оброка и сервирање ђаци ће учити "на даљину".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)