ЖИВОТИЊЕ НАМИРЕНЕ ЗА ЗИМУ: Становници Зоо-врта смештени су у зимовнике, бели вукови, пингвини, јелени и ирваси уживају на отвореном

А. З. КЛИСУРИЋ

28. 11. 2020. у 08:38

ЖИВОТИЊЕ НАМИРЕНЕ ЗА ЗИМУ: Становници Зоо-врта смештени су у зимовнике, бели вукови, пингвини, јелени и ирваси уживају на отвореном

Фото Бео зоо врт

ПРИПРЕМЕ за зиму приводе се крају у Београдском зоолошком врту. Рептили и гмизавци већ су смештени у зимовнике где ће провести предстојеће хладне дане, а припремљене су и залихе хране. Посетилаца има, али много мање него током лета и пролећа.

На посећеност свакако је у великој мери утицала и ситуација са вирусом корона, због које је било мање туриста у граду, који радо обилазе зоо-врт.

Међу становницима "Врта добре наде" има и оних који су пореклом из топлијих крајева, али су се родили у нашој престоници, па су се и навикли на промену годишњих доба.

- Алигатори и змије већ су смештени у зимовнике. Змијама се током целе године одржава иста температура, а простор у коме су оне сада је затворен због епидемиолошке ситуације. Мајмунима такође не одговара хладно време, па смо и њих склонили на топлије. Пустињске лисице, такође, морамо да склонимо одмах чим температура почне да пада. Остале животиње још бирају да ли ће бити унутра или напољу - рекао нам је Андреј Манојловић, представник зоо-врта.

Има и оних које су у "Врт добре наде" пристигле из Европе, па су такође навикле на промене температуре. Простор где бораве жирафе и зебре се загрева, али оне још излазе напоље.

Фото Бео зоо врт

Међу животињама има и оних које су из хладнијих крајева, па су једва дочекале да дан проведу напољу.

Па тако бели вукови, пингвини, јелени и ирваси већи део времена проводе на отвореном.

Како нам је Манојловић објаснио, животиње се током зимског периода не измештају на неке друге локације, већ се сви услови адаптирају, како не би осетиле зиму.

Иако има становника који ће ускоро упасти у зимски сан, то се у затвореним условима разликује од хибернације у природи.

Фото Бео зоо врт

- Хибернација је процес током којег животње троше мање калорија, јер хране нема у изобиљу током зиме - испричао нам је Манојловић. - Овде је то мало другачије, њима је током зиме обезбеђена храна. Повуку се у топлије просторије и тај процес више изгледа као мировање.

РАДНО ВРЕМЕ И ЦЕНА КАРТЕ

РАДНО време Београдског зоолошког врта током године се мења у складу са сезоном, те је лети отворен скоро целог дана, а у овом периоду од 9 до 17 часова. Одрасли ће за улазницу морати да издвоје 550 динара. Родитељи ће за малишане до 15 година платити улаз 350 динара. Млађи од три године могу бесплатно да уживају у царству животиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)