ОБЕЋАНО УХЛЕБЉЕЊЕ САКУПЉАЧИМА: Затварају се капије старе депоније у Винчи, “секундарцима” ће бити понуђена радна места у “Градској чистоћи”

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 11. 2020. у 07:51

БЛИЖИ се крај године, када ће стара депонија затворити своје капије, што утиче и на положај сакупљача секундарних сировина.

ОБЕЋАНО УХЛЕБЉЕЊЕ САКУПЉАЧИМА: Затварају се капије старе депоније у Винчи, “секундарцима” ће бити понуђена радна места у “Градској чистоћи”

Земљиште депоније дато на управљање јавно-приватном партнеру

Многобројни од њих забринути су за своју досадашњу какву-такву егзистенцију, али у градској управи уверавају да ће, упркос томе што један број радника није потребан за рад на локацији, њима бити понуђена нова радна места унутар "Градске чистоће" и друге могућности.

Око 17 породица које су становале у неформалном насељу на депонији Винча, где су и зарађивале хлеб, расељене су акционим планом 2018. године у социјалне станове. Иако су решили стамбено питање, многима ће забрањен приступ депонији довести у питање послове, односно могућност за зараду.

Како наводе у Секретаријату за социјалну заштиту, планом пресељења домаћинстава са депоније, као и поновног успостављања извора прихода сакупљача секундарних сировина, Град ће им помоћи да наставе да зарађују.

- Понудићемо им сезонске послове, посао у градским комуналним предузећима, као и кроз послове кроз програме јавних радова - наводе у Секретаријату. - Осим тога, план је да им се дају и неки послови током фазе изградње депоније, али и касније током фазе оперативности нове депоније. Такође, биће им понуђено сакупљање и сортирање на другим локацијама, као што су рециклажни центри.

У ЈКП "Градска чистоћа" потврђују да ће сакупљачи секундарних сировина бити ангажовани код њих.

- У фази смо добијања додатних дозвола неопходних за несметано обављање послова из круга својих делатности - наводе у "Чистоћи". - Издата је дозвола за складиштење неопасног и инертног грађевинског отпада у оквиру постојећег комплекса гробља Орловача.

Поднети су захтеви за прибављање привремене грађевинске дозволе ради изградње приступне саобраћајнице, платоа и сепарације агрегата са пратећим објектима у Крњачи, локација РЕВА, која ће бити издата Граду Београду, а за потребе ЈКП "Градска чистоћа". На свим овим локацијама, у складу са потребама посла и ангажовањем радне снаге за потребе сепарације отпада биће ангажовани и секундарни сакупљачи, а предност ће имати они који су претходно радили на депонији у Винчи.

Осим тога, из Града обећавају да ће, кроз спровођење мера за помоћ Ромима и другим маргинализованим групама, бити упућен позив и другим градским предузећима да се укључе у овај пројекат. Земљиште депоније дато је 2018. године на управљање јавно-приватном партнеру, а тада је сакупљачима остављена могућност да раде до затварања старе депоније.

ЗАТВАРАЊЕ

РАДОВИ на изградњи нове санитарне депоније су у току, а када буде крајем године профункционисала, почеће радови на затварању старе. За овај посао биће потребно око 30 месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)