СВЕ ЗА ВОЗ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Изградња савременог техничко-путничког чворишта у Земуну тече по плану

С. ВИДАЧКОВИЋ

26. 11. 2020. у 08:37

СВЕ ЗА ВОЗ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Изградња савременог техничко-путничког чворишта у Земуну тече по плану

Чвориште ће се простирати на 35 хектара / Фото Србија воз

НОВА, модерна техничко-путничка станица Земун, где ће се сва возна средства "Србија воза" одржавати и припремати за саобраћај, требало би да буде готова до последњег дана 2021. године.

Како, за "Новости", објашњавају из "Србија воза", пројекат модернизације ТПС Земун подразумева изградњу свих потребних објеката, колосека, постројења, опреме и инсталација које су у функцији неге и одржавања железничких возних средстава за превоз путника.

Савремени комплекс простираће се на 35 хектара на земљишту између станица Земун и Земун Поље. Нови део ТПС биће између левог и десног крака пруге према Новом Саду, на простору који досад није био коришћен.

У оквиру будућег комплекса, планирана је изградња пријемно-отпремних и хигијенско-санитарних колосека, хала за спољно прање за одржавање нових електромоторних возова, административних и помоћних просторија, радионица, колосека са дијагностичким уређајима, хале за негу и одржавање путничких кола са откачивањем, као и реконструкција постојећих објеката према планираној намени.Радови трају од септембра прошле године, а до сада је урађено много.

Санирани су постојећи колосеци, замењена скретничка грађа и метални делови скретница, постављање предбаласта на око 4.500 метара колосека. Почело је постављање прагова, шина - почетак је дугачког списка завршених делова овог комплекса, који смо добили у "Србија возу".

Возна средства се тренутно одржавају на неколико места у Београду - у Земуну, Топчидеру и Макишу. Садашње сервисирање на овим локацијама је принудно, јер је изградњом савског амфитеатра значајан број радионица морао да буде измештен на места која, изворно, нису намењена за одржавање.

Нови београдски железнички чвор, осим ТПС Земун, треба да чине три теретне станице у Макишу, Земун Пољу и Карабурми, као и оне путничке у Прокопу, Земуну, Новом Београду и Раковици, ТПС Кијево и ранжирна у Макишу.

- Изградњом ТПС Земун, стварамо модерне и квалитетне услове за одржавање, како старијих, тако нових возних средстава - истичу из "Србија воза". - Значајно унапређујемо услове рада својих запослених, а самим тим доћи ће до повећања безбедности саобраћаја и побољшања нивоа услуге, а све у складу са европским стандардима.

РАДОВИ НА КРЕДИТ

УГОВОР о радовима са конзорцијумом "Енергопројект нискоградња" - "Енергопројект опрема" - "Коалс рејл" потписан је почетком јуна прошле године и вредан је готово 50.855.000 милона евра. Финансирање овог пројекта обезбеђено је из два уговора о зајму који су потписани са Европском банком за обнову и развој, за које је Влада Србије обезбедила гаранцију. Први уговор потписан је у децембру 2017. у износу од 30 милиона евра, док је други парафиран у октобру 2018. године у вредности од 22 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)