ВРАЧАР ЛЕПШИ И УРБАНИЈИ. Градска општина у наредном периоду планира велика улагања у побољшање изгледа

Ш. Маровић

25. 11. 2020. у 08:23

ВРАЧАР ЛЕПШИ И УРБАНИЈИ. Градска општина у наредном периоду планира велика улагања у побољшање изгледа

Каленић пијаца

НА општини Врачар у наредном периоду планирају се велика улагања у инфраструктуру и побољшање услова живота грађана овог дела престонице. Изградња три гараже, проширење Макензијеве улице, отварање вртића, реконструкција неколико урбаних џепова, обнова позоришта "Дадов", али и рушење нелегалних објеката само су неки од послова које ће Град и ова локална самоуправа спровести.

Како за наш лист истиче Александар Арсенијевић, представник Друштва за улепшавање Врачара, састанак који је прошле недеље одржан са челницима града дао је чврсте гаранције да ће сви пројекти који се планирају бити урађени.

- У интересу свих је да се што пре сруши нелегална надоградња - истиче Арсенијевић. - Донета је одлука и да вишеспратницу која се налази уз спорни парк у Улици Томаша Јежа град откупи од приватног власника и претвори у вртић или дом за стара лица.

Биће изграђена три паркинг простора. Један је у Скерлићевој улици код Народне библиотеке, други у Вишкој, код Каленић пијаце, где ће уместо подземног, бити саграђено надземно паркиралиште. Гаража ће се градити и на Црвеном крсту, када се крене са уређењем тог простора и претварања у модеран трг. Обнова чувеног позоришта "Дадов" кренуће 2021. године, као и друга фаза реконструкције Каленић пијаце. Заштиту очекује "градић Пејтон", који ће постати нека врста културног центра.

- Пројекат који већ дуго чека на реализацију јесте проширење Макензијеве улице, од Славије до Катанићеве, вероватно за једну коловозну траку - истиче представник Друштва. - Касније ће се разматрати и наставак те улице, али прво треба извршити експропријацију земљишта. Предложено је и озелењавање улице Максима Горког, као и проширење паркића на Крунском венцу и спајање са платанима, уз монументалнији и већи споменик војводи Бојовићу. Такође сам предложио да се 118 објеката на Врачару, које су радиле истакнуте српске архитекте, стави под неку врсту заштите.

Биће сређено и неколико урбаних џепова, а заменик градоначелика Горан Весић истакао је да ће сваки инвеститор морати на новоизграђени објекат да стави одређену скулптуру или витраж, како би се задржала аутентичност овог дела престонице.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ ЦЕЛИНЕ

НА Врачару ће ускоро бити проглашено пет културно-историјских целина и то Крунска и Смиљанићева улица, Котеж Неимар, Крунски венац и врачарски део подручја уз Улицу кнеза Милоша, док се за следећу годину припрема и проглашење Источног Врачара као шесте целине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)