ПУТНИЦИ САМИ МЕРЕ ГУЖВУ: Нове мере ступиле у уторак на снагу - кафићи затворени у 18.00, ограничења у јавном градском превозу

Ј. ГОЧАНИН

25. 11. 2020. у 07:39

ПУТНИЦИ САМИ МЕРЕ ГУЖВУ: Нове мере ступиле у уторак на снагу - кафићи затворени у 18.00, ограничења у јавном градском превозу

Фото З. Јовановић

НОВЕ мере заштите од ширења вируса корона, које је Влада Србије прописала у суботу, примењују се од јуче. Скраћено радно време кафића, ресторана, барова, клубова, кладионица и тржних центара, првог дана ступања мера "на снагу", угоститељи и власници ових објеката су испоштовали, те су катанце на врата ставили у 18.00.

Прописано је и обавезно ношење заштитне маске у затвореном простору, али и на отвореном у оним ситуацијама где се не могу избећи контакти. Забрањена су сва јавна окупљања с присуством више од пет особа. Ипак, од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних, односно минимум четири квадрата по особи. Сви они раде до 18.00, само прехрамбене радње могу до 21.00, а апотеке и бензинске пумпе без ограничења.

Одређен је и максималан број путника у јавном превозу. Ново обавештење налази се и на вратима аутобуса, а Београђани га углавном поштују. Ипак, како каже возач ГСП, број путника зависи од тога који је део дана, те се ситуација током дана није знатно променила у односу на претходни период. Шпиц који је био до 17.00, од јуче је од 17.00 до 20.00, а како би се линије градског превоза растеретиле, у том периоду је на улицама престонице 236 аутобуса више.

Фото З. Јовановић

- Већ неколико дана је мање путника него раније. Ваљда многи раде од куће, а и старије људе слабије виђам да се возе. Ситуација с бројем људи у возилима заиста није лоша, с обзиром на то да је ова мера на нивоу препоруке, а не обавезе - објашњава возач.

Како су се репортери "Новости" и уверили, не постоји редар задужен да пребројава колико путника уђе, те је на корисницима градског превоза да одлуче да ли ће ући у аутобус у ком је препоручени капацитет већ попуњен или ће сачекати следећи. На свако друго "забрањено" седиште, Београђани су, чини се, заборавили, али се заштитне маске могу видети на лицима свих путника. Нове мере су орочене на десет дана, па ће бити поново размотрене.

ИЗОЛАЦИЈА И РАД ОД КУЋЕ

ОД јуче је на снази и строга контрола спровођења кућне изолације и карантина, али и свих осталих мера које су усвојене на предлог Кризног штаба. Влада Србије је омогућила рад од куће где год је то изводљиво, како би се смањио ризик од заражавања у радним просторијама и јавном превозу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)