САМО КОШАВА ЧИСТИ ВАЗДУХ: Регистрована повишена концентрација загађујућих честица у три дела града

Ј. Д.

24. 11. 2020. у 08:38

САМО КОШАВА ЧИСТИ ВАЗДУХ: Регистрована повишена концентрација загађујућих честица у три дела града

Повишене су концентрације загађујућих честица

ВАЗДУХ у престоници последњих дана је загађен, односно у црвеној зони. Мрежне станице за систематско праћење квалитета ваздуха, повишене концентрације загађујућих честица детектовале су на Старом граду, Новом Београду и Врачару.

Према речима стручњака из Градског завода за јавно здравље, ситуације није алармантна и уобичајена је за ово доба године, али ипак осетљивим групама препоручују да ограниче боравак на отвореном. Посебно упозорење издато је и на сајту "Беоком", а односи се на децу, старије суграђане као и особе са обољењима срца и плућа. Стручњаци додају и да задржавању загађујућих честица у нижим слојевима ваздуха погодују магла, висок ваздушни притисак и недостатак ветра. Као и да би налети кошаве у наредним данима погодовали чишћењу.

- Све док се не промене временски услови, биће оваква ситуација - кажу у ГЗЗЈЗ. - Стање није алармантно, јер је ово динамичан и комплексан систем, па зато и меримо квалитет ваздуха сваког сата, а информације су Београђанима доступне на нашем сајту и апликацији "Бекома".

Позитивна мерења, која показују зелену зону квалитета, која означава одличан ваздух очитана су само у станици Зелено брдо на Звездари. Надлежни додају и да је овако варирање квалитета ваздуха уобичајено за престоничку климу и да ће нас то пратити све до марта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)