„СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ ВЕОМА ОЗБИЉНА“ Градоначелник Радојичић уочи седнице Кризног штаба

Танјуг

23. 11. 2020. у 10:05

„СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ ВЕОМА ОЗБИЉНА“ Градоначелник Радојичић уочи седнице Кризног штаба

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

ГРАДСКИ кризни штаба разговараће данас на седници о спровођењу свих донетих мера, али и увођењу нових, каже градоначелник Зоран Радојичић и наводи да је тренутна епидемиолошка ситуација у Београду веома озбиљна.

Он је у укључењу за ТВ Прва рекао да бројеви заражених велики што, додаје, говори, да се епидемија корона вируса разбуктала.

Навео је да је јуче регистровано 1.876 Београђана који су позитивни на корона вирус, што је 37 одсто у односу на укупан број позитивних у Србији.

Подсетио је да је у суботу било 2.054 заражена у главном граду или 35 одсто од укупног броја.

Навео је да смо сведоци да се у другим државама, које су спроводиле драстичније или мање драстичне мере, ситуација такође отргла контроли па тако примера ради Немачка и Француска имају по 33.000 позитивних на дневном нивоу.

-Када је наш здравствени систем у питању, кључни проблем је преоптерећење, јер се лекари и друго особље већ девет месеци боре са вирусом. Ипак, кључна ствар је поштовање мера уколико желимо да нам здравствени систем функционише у овако тешкој ситуацији - каже Радојичић.

Према његовим речима, од мера које су донете пре неколико дана, кључна је била она по којој ресторани и други угоститељски објекти раде до 21 сат.

Навео је да нема много људи на улицама после 21 сат, а да се на претходној седници Градског штаба за ванредне ситуација разговарало и о новим мерама, с обзиром на тренутну ситуацију.

Како је рекао, на инсистирање медицинског дела штаба разматране су још неке мере попут ограничавања радног времена на 18 часова, праћења кућне изолације, као и препорука, односно инсистирање да сви који су у могућности раде од куће.

-Такође, говорило се и о две мере које су постојале и раније, али које су сада прецизније дефинисане, а то је забрана окупљања више од пет људи на јавним местима и ношење маски на отвореном. Било је говора и спровођењу тих мера у јавном градском превозу и другим местима - напоменуо је градоначелник.

Када је контрола у питању, Радојичић је нагласио да Комунална милиција ради практично даноноћно на терену, а била је веома активна током свих девет месеци трајања пандемије, док су недавно добили нове надлежности.

Радојичић каже да су током преходног дана, Комунални милицајци контролисали рад четири тржна центра, 114 угоститељских објеката, док су регистровали и два прекршаја у ресторанима, односно прекорачење радног времена.

Један од контролисаних објеката је испражњен у току дана, јер је било више гостију од дозвољеног броја.

"Јуче смо имали вест да је на сахрани патријарха Иринеја само један човек у Храму Светог Саве био без маске, што говори да се мере ипак поштују у највећем броју случајева", наводи Радојичић.

Апеловао је на даље поштовање мера, али и на солидарност јер је, каже, пред нама тешка зима у којој ће сваки дан и понашање сваког појединца дати резултат у овој борби.

Навео је да га је секретар за послове комуналне милиције обавестио да је током викенда више од 60 грађана пријавило скупове са већим бројем лица од дозвољеног, а у шест случајева су припадници Комуналне милиције изашли на терен.

-Порука за младе суграђане је да није време за покушаје 'како изиграти мере', јер иако разумем њихову потребу за дружењем, морају да схвате да једноставно није тренутак за тако нешто - рекао је Радојичић.

У Београду, каже, ради око 350 припадника Комуналне милиције, имају доста надлежности око контроле поштовања мера и њихов допринос у спровођењу мера је велики.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)