ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЉУДИМА КОЈЕ НЕМА КО ДА САХРАНИ? Све се обавља мирно, тихо и достојанствено

Ј. Д.

23. 11. 2020. у 10:16

СТОТИНЕ наших грађана сваке године умре у тешкој немаштини, а сахрану, уместо њихових најближих, плаћа општина. Само у главном граду од почетка године на овакав начин укопано је 160 људи које није имао ко да сахрани. Углавном су то били становници са последњим пребивалиштем на општини Савски венац.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЉУДИМА КОЈЕ НЕМА КО ДА САХРАНИ? Све се обавља мирно, тихо и достојанствено

За социјалне категорије уписано је име и презиме, као и датум смрти

Махом је реч о социјалним случајевима, појединим који су имали наследнике али они то нису желели да ураде, или о особама које су остале потпуно саме. Није мало ни оних чији је идентитет потпуно непознат, па су укопани као Н. Н. лица. Према постојећем Закону о сахрањивању, прописано је да све ове сахране организује ЈКП "Погребне услуге" о трошку општине.

- Трошкове сахрањивања сноси општина на чијој територији је преминули имао последње пребивалиште, а ако се оно не може утврдити, онда трошкове плаћа општина на чијој територији је лице преминуло - објашњавају надлежни из ЈКП "Погребне услуге". - Општина која је обезбедила сахрањивање преминулог лица има право на надокнаду трошкова од особа које се биле дужне да обезбеде сахрањивање или из заоставштине преминулог.

Посмртни остаци ових особа сахрањују се углавном ујутру, пре заказаних сахрана, у појединачним гробним местима. Све се обавља мирно, тихо, веома брзо, али ипак достојанствено.

- Гробна места у која се спуштају посмртни остаци, немају надгробне плоче, али су обележена дрвеним крстом или пирамидом, на којима се налазе основни подаци о преминулом - објашњавају из ЈКП "Погребне услуге". - За социјалне категорије уписано је име и презиме као и датум смрти, док се за Н. Н. лица наводи само пол и број под којим се води код суда.

Парцеле за сахрањивање без испраћаја постоје на гробљима Лешће, Нова Бежанија, Орловача и Збег. Међутим, у последњих неколико година углавном су овакве сахране биле само на Орловачи.

ПРОСЕК

ПРЕМА званичним подацима ЈКП "Погребне услуге", укупан број људи које нија имао ко да сахрани у последњих неколико година варирао је између 115 и 180. Надлежни из овог предузеће тела пре сахране углавном смештају у капелу у Делиградској улици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)