"ШМИНКАЈУ" ЛЕПОТИЦУ ИЗ 19. ВЕКА: Ускоро тендер за рестаурацију зграде Привредног суда (ФОТО)

С. ВИДАЧКОВИЋ

19. 11. 2020. у 12:26

ВЕЛЕЛЕПНА зграда Привредног суда, смештена на углу Масарикове и Кнеза Милоша, биће обновљена у наредних годину дана.

ШМИНКАЈУ ЛЕПОТИЦУ ИЗ 19. ВЕКА: Ускоро тендер за рестаурацију зграде Привредног суда (ФОТО)

Фото: Ж. Кнежевић

Завод за заштиту споменика културе града Београда припрема документацију за јавну набавку која ће ускоро бити расписана, како би ово здање, које представља један од ретко сачуваних објеката јавне намене из прве половине 19. века, засијало онако како доликује атрактивној локацији на којој се налази.

Грађена је по замисли кнеза Милоша, где је током друге половине 19. века била Управа грађења, од 1880. године Минстарство грађевине, а сада ужива статус претходне заштите. Међутим, спољашњост ове зграде данас није на завидном нивоу.

Како је "Новостима" речено из Завода, планирани су радови на рестаурацији и санацији фасада, замени прозора и кровног прекривача. Услед деловања атмосферских утицаја, загађења али и прометне локације, малтер на фасадама је оштећен на више места.- Радови подразумевају обијање оштећеног малтера, санацију пукотина на фасадама, малтерисање обијених површина, рестаурацију фасадне пластике, замену постојећих дрвених прозора, бојење фасада, поправку подова на терасама као и спољних степеништа - објашњавају надлежни из Завода.

- Окови су у лошем стању и неки прозори не могу да се отворе. Делови крова који су покривени равним лимом су оштећени и потребна је замена овог материјала и дашчане подлоге.

СТРОГА СИМЕТРИЈА

СТРУЧЊАЦИ из Завода кажу да је ова монументална зграда дугачких фасадних фронтова обликована у академском маниру, са применом строге симетрије и геометризованих декоративних елемената. У нивоу другог спрата, на обе фасаде постављени су стилизовани балкони.

Оквирна вредност радова на уређењу спољашњости зграде Привредног суда из 19. века на раскрсници улица Масарикове и кнеза Милоша је око 65 милиона динара без ПДВ. Фирма која буде најбоља на јавном тендеру, а која буде изводила радове на рестаурацији и санацији овог објекта прекопута "Београђанке", имаће рок од 270 дана да заврши посао. Током претходна два века, ово здање имало је више преправки, адаптација и доградњи чиме је измењен аутентични изглед објекта.

Ипак, када комплетни радови на реконструкцији буду завршени, а фасада и кров обновљени, "лепотица" направљена у 19. веку требало би да засија као некада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)