УВЕШЋЕМО НОВЕ ПАРКИНГ ЗОНЕ: Радослав Марјановић о плановима Општине Стари град, лепе вести за најстарије суграђане

М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 11. 2020. у 12:22

ОПШТИНА Стари град је потпуно урбанизована и нема проблеме попут неких других општина, које имају и руралне делове са нерешеном канализацијом, па фокус може да се стави на бригу о човеку и његове потребе кроз разне бесплатне услуге.

УВЕШЋЕМО НОВЕ ПАРКИНГ ЗОНЕ: Радослав Марјановић о плановима Општине Стари град, лепе вести за најстарије суграђане

Фото: З. Јовановић

Уз то, Град реализује много пројеката на овој општини, тако да општинска власт има могућност да се бави областима које директно побољшавају квалитет живота Старограђана. Ово је једина општина без е-управе, чије покретање је у плану, као и услужни центар како би грађани лакше могли да долазе до папира и информација које су им битне.

Овако, за "Новости", представља своје планове нови челник општине Стари град Радослав Марјановић. После 28 година владавине демократа, СНС је преузео власт у Старом граду, па је Марјановићева улога под великом лупом.

Наш саговорник каже да је за кратко време већ успео да "сними" стање и сретне се са становницима ове општине. Најгласнији су били када су му образлагали проблем буке, а како обећава, бавиће се и проблемом паркирања, санацијом зграда, потребама сениора и најмлађих.

* Шта прво треба урадити? Има ли оног што сматрате да је добро урађено, а шта треба мењати?

Фото: З. Јовановић

- Оно што смо успели да урадимо за ова два месеца је да финансијски консолидујемо само функционисање буџета општине. Успели смо да рационалнијим трошењем новца, један део трошкова смањимо да бисмо могли до краја године плате да исплаћујемо устаљеном динамиком, да пуњење буџета буде нормално. Плате су касниле и позајмљивао се новац, што значи да буџет није добро планиран.

* Општина Стари град увек је имала најмањи буџет, што је довођено у везу са опозиционим руководством. Сматрате ли да је тренутни буџет општине довољан?

- Мислим да је са постојећим буџетом могло много више да се уради за грађане него што је урађено. Током трајања пандемије милионски износи плаћени су за набавку рачунара и канцеларијског намештаја. Много новца потрошено је за чишћење зграде, а испоставило се да на списку за чишћење уопште нису чистачи. Када говоримо о новом буџету, борићемо се да имамо већи буџет следеће године.

НОВЕ ЗОНЕ ЗА ПАРКИРАЊЕ

УВЕШЋЕМО нове зоне за паркирање, сензоре за паркирнг на потезу од Француске до Тадеуша Кошћушка, пробаћемо да колико-толико смањимо проблем са паркирањем - каже Марјановић. - Добили смо иницијативу да зона не буде укинута суботом после 14 сати, јер станари који живе у центру не могу да нађу место. Много људи се сјати у Стари град. Са друге стране, некоме можда у то доба долазе пријатељи, рођаци. Морају се сагледати све предности и мане предлога.

* Који су пројекти приоритетни?

Када је реч о старијим суграђанима, којих има много на Старом граду, формирали смо програм "сениор центар", који ће имати задатак да обједини услугу која је потребна пензионерима, без обзира на то да ли је реч о надлежностима са републичког или општинског нивоа. Уложићемо више у бесплатни спорт за школарце, кроз староградску картицу, која је већ постојала, али желимо да проширимо њене услуге. Средићемо парк у Панчићевој, реализоваћемо финансирање сређивања фасада, улаза. Први пут ћемо имати програмски буџет. А грађани ће кроз пројекте моћи да предлажу шта желе да имају у кварту, месној заједници.

Фото: З. Јовановић

* Шта је оно што су вам суграђани сугерисали да је најургентије урадити?

- Грађани се жале на комуналне проблеме, а најчешће на буку. У скупштинској процедури је доношење закона, а након тога ће Град донети одлуку и нама као општини ће омогућити да много лакше решавамо питање буке. Чињеница је да живимо у центру града где не може да се очекује потпуни мир и тишина. Ипак, мора се омогућити људима да нормално функционишу и да нико не може да им ремети мир живом буком у два ујутро. Има доста кровова који прокишњавају, средићемо велики број зграда. Имамо проблема са око 2.000 нерешених предмета у комуналној служби, имамо неке чак из 2017. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)