ПРОВЕРЕ И ПО АНОНИМНИМ ПРИЈАВАМА: Инспектори и комунални милиционари контролишу угоститеље и поручују - није нам циљ да кажњавамо

Г. НОВАКОВИЋ

19. 11. 2020. у 11:00

ПРОВЕРЕ И ПО АНОНИМНИМ ПРИЈАВАМА: Инспектори и комунални милиционари контролишу угоститеље и поручују - није нам циљ да кажњавамо

Фото: П. Милошевић

ТОКОМ прве вечери од ступања на снагу нових епидемиолошких мера на територији главног града, када је контролисано да ли угоститељи стављају кључ у браву у 21.00, укупно је проверавано 147 објекта.

Од тога, у три случаја написани су прекршајни налози, два записника поднео је Секретаријат за инспекцијске послове, а један Комунална милиција. Јуче су током дана на провери били тржни центри.

Према речима Секретара за ванредне ситуације Дарка Главаша, грађани морају да пријаве "Беоком сервису" уколико примете да неки локали крше прописане мере, како би они били стављени у план акције. У наредним данима показаће се да ли су привредници озбиљно схватили налог о затварању у прописано време. Већина је у уторак увече превентивно затварала објекте.

- Није циљ да кажњавамо грађане, они су наши партнери у свему овоме - каже Главаш, за "Новости". - Суграђани морају да пријаве кршење мера, али истовремено и да се понашају одговорно у циљу општег здравља. Угоститељи морају да дају свој пример, будући да се ми боримо да они задрже своја радна места.

Засада, грађани ће бити упозоравани уколико не поштују правила ношења маске и држања дистанце. И та упозорења јесу обавезујућа. Када комунални милиционари прођу обуку, што је питање дана, све што закон дозвољава биће примењивано. С друге стране, контрола угоститељских објеката траје већ четири месеца, током којих су им писани прекршајни налози и кажњавани су. Многи локали мере су кршили и по неколико пута.

"ПОСЛЕДЊА ШАНСА"

КАФАНА "Последња шанса" у Борчи, у којој се прошле недеље догодила пуцњава у раним јутарњим сатима, класичан је пример непоштовања прописа, будући да је била пуна људи. Како каже Дарко Главаш, реч је о нелегалном угоститељском објекту и нису забележене пријаве за овај локал, иако месечно буде и на десетине пријава за објекте који се налазе у овом делу Палилуле.

- Нема недодирљивих. Грађани треба да знају да они треба да пријаве локале из којих допиру музика и бука у недозвољено време. Њихов идентитет чувамо, могуће су и анонимне пријаве. Тај локал одмах стављамо на списак за контролу, који правимо сваког дана. Месечно, добијамо неколико стотина пријава из различитих делова града - каже Главаш.

Јуче су инспектори и милицонари били у тржним центрима. Управа шопинг молова и запослени у њима проверавани су да ли поштују мере. Такође, утврђивано је да ли су ангажовани ковид редари, обезбеђење које не дозвољава улаз без заштитне маске, да ли су постављене дезобаријере и пултови са дезинфекционим средствима.

 

УЧИНАК ЗА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

ЗА четири месеца удружене акције санитараца, комуналаца и милиционара, до јуче је укупно контролисано 11.629 локала. Написано је 428 прекршајних налога, а 198 прослеђено је судији за прекршаје. Због кршења мера у 11 локала донета је моментална забрана коришћења простора, док су у три случаја објекти привремено затворени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)