ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ УСКОРО БЕЗ МУЉА: Инспекција издала налог за “Србијаводе” да обави хитно чишћење

Ш. М.

13. 11. 2020. у 22:39

ИНСПЕКТОРИ Секретаријата за инспекцијске послове у сарадњи са ЈВП "Србијаводе" обишли су Чукарички рукавац и наложили његово хитно чишћење. Тако ће проблем непријатног мириса, плутања угинулих риба и воде црне боје, о ком су "Новости" известиле, бити коначно решен, како би се обезбедио адекватан проток воде.

ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ УСКОРО БЕЗ МУЉА: Инспекција издала налог за “Србијаводе” да обави хитно чишћење

РУГЛО Надлежни су наложили решење проблема

Житељи престонице који често пролазе овим делом града, пожалили су нам се да је вода око Чукаричког рукавца загађена, вероватно услед помора рибе.

На овом месту годинама су се таложиле велике количине муља и смећа, што највише доприноси његовој неуређености. Наш лист је много пута претходних година указивао на овај озбиљан проблем, а само се спорадичним акцијама приступало његовом решавању. Ипак, након чишћења поново би несавесни грађани остављали смеће и отпад испод моста на Ади и тако овај проблем враћали на почетак.

Како је раније речено, за "Новости", из ЈВП "Београдводе", сва надлежност везана за водотокове првог реда, у које спада и Чукарички рукавац, прешла је на ЈВП "Србијаводе", на основу Закона о изменама и допунама Закона о водама.

Међутим, за чишћење ове обале реке Саве није задужено ниједно од два водопривредна предузећа. Тако су приобаље прошле године удружено чистили грађани престонице и јавна комунална предузећа.

- Водни инспектор Секретаријата за инспекцијске послове сачинио je записник на основу ког је донето решење којим се ЈВП "Србијаводе" налаже чишћење муља на наведеној локацији, чиме ће се обезбедити адекватан проток воде у рукавцу - истичу из ове установе. - Наши водни и еколошки инспектори су извршили додатни обилазак терена у сарадњи са мобилном екотоксиколошком екипом Градског завода за јавно здравље како би се извршила додатна циљна испитивања воде.

НАЂЕНЕ УГИНУЛЕ РИБЕ

КАКО су истакли у Секретаријату, водни инспектор је током надзора утврдио да је вода на ушћу Топчидерске реке у Чукарички рукавац тамне боје и непријатног мириса. Такође је за време контроле пронађено неколико угинулих риба, које су један од узрока смрада који се шири овим делом града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pajko

14.11.2020. 15:49

Прво треба очистити муљ у Топчидерској реци, направити у њој таложник и скупљалиште за пластику. Па наћи место за одлагање токсичног муља који је у рукавцу преко 4 м дубине, помешан са пластиком. То не сме да се баца у ток Саве, направиће се још гора еколошка катастрофа.