НЕМАЊА У ПУНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Завршено склапање свих делова споменика српском владару на Савском тргу, радови на обележју до 25. децембра

М. С.

12. 11. 2020. у 22:52

СПОМЕНИК Стефану Немањи израстао је у пуној величини од 23 метра. Постављање монумента на Савском тргу је завршено, али цео споменик моћи ће да се види после откривања, будући да је заштићен плаштом.

НЕМАЊА У ПУНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Завршено склапање свих делова споменика српском владару на Савском тргу, радови на обележју до 25. децембра

Споменик је прекривен плаштом / Фото М. Анђела

Иако је био најављен долазак руског вајара Александра Рукавишњикова, творца споменика, одложен је, јер је због епидемиолошке ситуације вајару забрањен излаз из земље. Сви делови споменика су склопљени, али скулптура треба да буде и патинирана, па се очекује да целокупан посао буде завршен до краја године. Споменик је у деловима камионима стизао парцијално из Русије од летос. Скеле су и даље око споменика, јер ће мајстори и даље имати посла око финеса. Око жезла споменика намонтирани су фрагменти византијског шлема. Унутра су урађени мозаици који представљају делове из живота Стефана Немање.

- У наредним данима се очекује долазак тима вајара из Русије, који раде са Рукавишњиковом - каже, за "Новости", Марко Стојчић, градски урбаниста. - Они треба да ураде те фине завршне радове. Требало би да све буде готово до 25. децембра, а цео посао у другој половини јануара. Засад је идеја да споменик буде откривен када се заврши цео Савски трг.

Осим радова на споменику, неимари раде и на уређењу читавог простора око обележја. Тренутно су интензивирани радови на црпној станици, која треба да буде измештена, а инсталације повезане на нову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)