ПОСТАВЉЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ: Величанствена статуа се види у пуној висини, велики Немањић постаје заштитник Београда (ФОТО)

Новости онлине

12. 11. 2020. у 18:09

ПОСТАВЉЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ: Величанствена статуа се види у пуној висини, велики Немањић постаје заштитник Београда (ФОТО)

Фото: Фацебоок/Горан Весић

ПОСТАВЉАЊЕ споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду приводи се крају и већ се сада статуа може видети у својој пуној висини.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио је фотографије споменика, који је дело чувеног руског вајара Александра Рукавишњикова.

Весић је уз фотографије написао да осим високе уметничке вредности, овај споменик има и огроман историјски и културни значај за српски народ.

- Стефан Немања је утемељивач српске државе и касније српског царства. Желимо целом свету да покажемо да континуитет српске државности траје и опстаје више од 800 година. То је историјска чињеница којом треба да се поносимо као народ. Стефан Немања, као што је некада био заштитник Србије и лозе Немањића, постаће заштитник нашег Београда - навео је заменик градоначелника Београда на Фејсбуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Saša

12.11.2020. 18:22

Sama skulptura može da dobije pozitivnu ocenu ali onaj krš od postamenta, probušen, ogroman i nepotreban trebalo je izbaciti. Taj deo ruži i spomenik i ceo trg. I više završite taj raskopani trg i osposobite Savsku ulicu za tramvaje!

Milos

13.11.2020. 12:35

@Saša - Postolje je preveliko srszmerno spomeniku, tako da deluje da je to spomenik jednom slemu gde je Nemanja ukras na vrhu. Trebalo je ici sa klasicnom umetnickom proporcijom od 1/3 tako da bi on dominirao i zaista izgledalo da mu je "vizantijski slem pod nogama".