СТАКЛЕНИК ГУШИ ОКОЛИНУ? Удружење грађана "Степа Степановић" тврди да котларница “Зеленила” загађује насеље

Г. Н.

10. 11. 2020. у 06:34

СТАКЛЕНИК ГУШИ ОКОЛИНУ? Удружење грађана Степа Степановић тврди да котларница “Зеленила” загађује насеље

Део вождовачког насеља

КОТЛАРНИЦА при ЈКП "Зеленило Београд" годинама штети оближњем становништву. Тако тврде чланови Удружења "Степа Степановић" из стоименог насеља, у чијој се непосредној близини овај грејни погон налази. Према њиховим наводима, обећања надлежних од пре две године да ће проблем бити решен, до данас нису испуњена, а загађење је, кажу, све веће. У предузећу, за "Новости", кажу да раде на овом случају, али недостаје им новац.

Поводом проблема са загађењем, Удружење станара "Насеље Степа Степановић" обратило се дописом градоначелнику Радојичићу, Министарству заштите животне средине, председници Владе Ани Брнабић и другим надлежним институцијама. Како нам је рекао председник удружења Зоран Божанић, котларница у Војводе Степе 405, која се иначе користи за грејање стакленика и помоћних објеката у функцији производње садног материјала и украсних биљака, угрожава 14.000 становника.

- Неки од комшија имају мерне уређаје који показују да се у неким деловима дана чак не препоручује излазак напоље, нити физичка активност - каже Божанић.

Станари су у допису навели да поменута котларница за свој рад као енергент користи мазут.

- Насељем се шири тежак мирис мазута који улази у стамбене јединице и када су прозори затворени - написали су житељи. - Напомињемо да у насељу живи велики број деце, у непосредној близини котларнице налазе се основна школа и два вртића. Сва три објекта су удаљена ваздушном линијом мање од 200 метара од котларнице.

Према речима надлежних из ЈКП "Зеленило Београд", мерења емисија из ове котларнице коју они спроводе, показују да су све штетне материје у законски дозвољеним границама.

- Радимо на решавању проблема са овом котларницом. До краја ове године дефинисаћемо адекватно решење, а у 2021. години приступићемо његовој реализацији, уколико будемо добили потребна средства - кажу из "Зеленила".

ИНСПЕКТОРИ ПРАТЕ РАД ПОСТРОЈЕЊА

ИЗ ГРАДСКОГ секретаријата за инспекцијске послове "Новостима" је стигао одговор из којег се види да инспекција прати рад ове котларнице.

Инспектору је стављена на увид листа постојећих малих и средњих постројења за сагоревање са ограниченим веком трајања од 29.1.2018. Министарства заштите животне средине и допис Министарства пољопривреде и заштите животне средине из 2017. године о изузећу котларнице у Војводе Степе 405 од примене граничних вредности загађујућих материја због ограниченог века трајања постројења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)