КУЛА ВАПИ ЗА ОБНОВОМ: Ускоро набавка за обнову централног објекта, на Старом сајмишту

С. ВИДАЧКОВИЋ

09. 11. 2020. у 10:11

ЦЕНТРАЛНА кула на Старом сајмишту, где је током Другог светског рата био нацистички логор у коме је за четири године скончало 11.000 Срба, око 6.500 Јевреја, Рома, деце, старих - ускоро ће бити обновљена. Како је "Новостима" потврђено у Заводу за заштиту споменика културе Града Београда, ускоро ће расписати јавну набавку за израду техничке документације пројекта реконструкције, адаптације и санације овог значајног историјског објекта.

КУЛА ВАПИ ЗА ОБНОВОМ: Ускоро набавка за обнову централног објекта, на Старом сајмишту

Девастирана зграда на Старом сајмишту

Санација Централне куле која је у катастрофалном стању, запуштена и споља и изнутра, годинама је најављивана и одлагана. Такође, дуг временски период у коме није било значајних обнављања или поправки, проузроковао је велика оштећења самог торња, чија је статичка стабилност озбиљно угрожена. Прво се чекало на исељавање уметника који су у приземљу имали атељее, потом на решавање имовинско-правних проблема и правилне укњижбе у катастар.

Коначно, у фебруару ове године, посланици Народне скупштине Србије усвојили су Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште", ради испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама Холокауста и окупаторског злочина, чиме је заокружен процес који је претходио почетку обнове комплекса поред Саве. Управо ће у реконтруисани и обновљени објекат Централне куле бити смештен новоосновани Меморијални центар "Старо сајмиште", кажу надлежни из Завода.

- Објекат Централне куле неопходно је комплетно реконструисати - објашњавају, за наш лист, у Заводу. - Здање је у великој мери девастирано, а посебно је убрзано пропадање од тренутка откад су из ње исељени уметници, којима је простор у приземљу додељен на коришћење у функцији уметничких атељеа. У испражњеним приземним деловима, у које се улази са спољне стране, нелегално су се уселиле особе које тај простор користе на крајње неадекватан начин, угрожавајући тако и сам објекат. Депоновање већих количина смећа, као и паљењем ватре унутар објекта већ су у претходном периоду изазивани пожари који су, захваљујући благовременој интервенцији, одмах угашени.

Надлежни кажу да ће се тек после завршетка израде све потребне пројектно - техничке документације знати колика је вредност потребне инвестиције за комплетну реконструкцију Централне куле.

ДВЕ ЦЕЛИНЕ МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА

МЕМОРИЈАЛНИ центар ће се састојати из две целине - "Јеврејског логора Земун" и "Прихватног логора", а обухватиће простор на Новом Београду, на левој обали Саве, подручје некадашње Бежанијске баре односно Београдског сајма, као и простор некадашњег логора "Топовске шупе".

Према Закону, задатак овог центра биће да прикупља, сређује, чува, излаже, стручно обрађује, истражује и презентује музејске, архивске и филмске документе и предмете, да организује манифестације неговања сећања на жртве и стара се о коришћењу грађе у образовно-васпитне, научноистраживачке и издавачке сврхе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама