ШЕТЊА ФОНТАНОМ НА ЦВЕТНОМ ТРГУ: Радници и машине на централном платоу, почела изградња водоскока

С. ВИДАЧКОВИЋ

04. 11. 2020. у 11:14

НА платоу Цветног трга почели су радови на изградњи нове фонтане, која би требало да буде готова до краја фебруара. Радници су уз помоћ грађевинских машина раскопали сквер, како би се обезбедили неопходни комунални услови за почетак реализације планираног водоскока.

ШЕТЊА ФОНТАНОМ НА ЦВЕТНОМ ТРГУ: Радници и машине на централном платоу, почела изградња водоскока

Будући изглед платоа

Уколико временски услови не буду ометали реализацију овог пројекта, чији је инвеститор Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а донатор компанија "Водавода", суграђани ће поред модерне фонтане уживати већ на пролеће, јер сви престонички водоскоци почињу да раде првог априлског дана.

Како су за, "Новости", рекли из надлежног секретаријата, припремни радови обухватају измештање постојећих инсталација водовода и канализације и изградњу нових у складу са потребама планираног објекта.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, фонтана ће имати површину од око 40 квадрата, у две целине. Посетиоцима ће бити посебно атрактивно што ће моћи да ходају или седе по коцкама новог водоскока, између млазева.

- Једну целину чиниће плато са вертикалним млазевима између којих може и да се пролази - објашњава Весић. - Друга се састоји од камених кубуса и пет малих базена различитих димензија са плитком водом. Фонтана је пројектована као преливна, а млазнице ће бити у три реда са по шест, пет и четири млазнице које ће се поставити наизменично.

Висина водоскока моћи ће да се подешава, јер режим рада предвиђа ту могућност, да млазеви буду од 30 до 120 центиметара.

Иначе, уговор о донацији ове фонтане, потписан је у фебруару прошле године. Према овом документу, вредност фонтане и радова не Цветном трг износи 20.297.000 динара без ПДВ.

ПРОЈЕКАТ

НА ИНИЦИЈАТИВУ председника Србије Александра Вучића, пре две године почела је реализација пројекта изградње 54 фонтане на територији престонице. Једна од њих је и ова на Цветном тргу, а планирано је да кружни ток на Богословији, испод скулптуре "Трипод" краси једна мирна фонтана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)