НАПАДАЈУ ПУТНИЦЕ, А ШОФЕР НЕ СТАЈЕ: После непријатне ситуације у аутобусу покренуто питање одговорности

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

31. 10. 2020. у 08:41

НАПАДАЈУ ПУТНИЦЕ, А ШОФЕР НЕ СТАЈЕ: После непријатне ситуације у аутобусу покренуто питање одговорности

Фото Д. Миловановић

ИНЦИДЕНТ који се догодио на линији 65, када је Н. П. (30) сексуално узнемиравао две путнице, поново је покренуо питање обавеза и одговорности возача јавног градског превоза. Актери ове драме тврде да шофер, пошто му је пријављено напаствовање није позвао полицију, чак није ни зауставио возило, већ наставио да вози аутобус. Од ГСП "Београд" и Секретаријата за јавни превоз нисмо добили одговор на питање да ли је возач реаговао и ако није, зашто.

Наиме, у четвртак у поподневним часовима полиција је ухапсила напасника на Новом Београду, по пријави жене којој је на стајалишту показивао полни орган. На поменуту станицу изашао из аутобуса 65. На истој аутобуској линији, тог дана, али код Новог гробља, понео се на исти начин.

- Тај човек је сео поред моје девојке, завукао руке у панталоне и извадио свој полни орган. Згрожена, она је унезверено отрчала на други крај возила, а манијак је шчепао другу девојку, која је вриснула, ударила га и отрчала до возача. Али, шофер није одреаговао. Није зауставио возило, нити је позвао полицију. Зовем службу ГСП за жалбе, али нико се не јавља. Тај возач је требало да реагује! Није ми до тога да буде кажњен, већ да сви други шофери имају свест о томе да у тим ситуацијама морају нешто да предузму - каже Душан Стевановић, чија је девојка доживела ову непријатну ситуацију.

Из Секретаријата за јавни превоз нисмо добили одговор које су надлежности и обавезе возача у оваквим случајевима. Ипак, у неколико наврата, када су се догађале свађе у аутобусу, напади и друге непријатности, надлежни су "Новостима" говорили да је возач у обавези да се искључи из саобраћаја, заустави возило, позове полицију или обавести диспечера о ситуацији у возилу како би они позвали полицију.

Занимљиво је и то да кад позовете диспечерски центар и кажете да имате жалбу на рад возача, они вас упуте на број за жалбе 011-366-4047. Ипак, на сајту овог предузећа стоји да је то број службе за медијски наступ ГСП, односно службе која је задужена за контакт с медијима. Наш саговорник је током ова два дана у неколико наврата звао ову службу, али нико му се, како тврди, није јавио на телефон.

ПРИВОЂЕН И РАНИЈЕ

Н. П. (30) је због постојања основане сумње да је извршио кривично дело полно узнемиравање ухапшен. По налогу дежурног тужиоца, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати. Напасник је ухапшен, пошто је на аутобуском стајалишту у Улици народних хероја у Новом Београду једној путници показивао полни орган. Када је чуо да је неко од грађана који су били на станици позвао полицију, Н. П. је побегао унутар блокова зграда. Постоје основи сумње да је и раније чинио дело полног узнемиравања, и то пред деветогодишњим девојчицама у Улици др Ивана Рибара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mimi9

31.10.2020. 09:40

Nisam sigurna da bi sofer trebalo da se mesa u ovakve slucajeve. Verovatno bi kasnije bili izlozeni neprijatnostima, od strane napadaca. Ali sta je sa putnicima ? Zasto momak, u ovom slucaju, nije preduzeo nesto ? Zasto nije on zvao policiju ? Zasto su ostali putnici nemi posmatraci ? Da li je neko slikao napadaca, pa prosledio policiji da ga lakse pronadju. Ne nego ocekuju da ih sofer brani !!!

NeshKO

01.11.2020. 07:22

Ne moze da šofer da bude i profesionalni vozač i da naplaćuje karte i da se bori da onima koji ne nose maske i na kraju i sa lopovima i manijacima da se bori? Druze, ti si muško! Ja se na tebe žalim što nisi odreagovao. Ako nisi smeo, zovi policiju.