КОРОНОМ ЗАРАЖЕНО 9 ДЕЦЕ И 60 ЗАПОСЛЕНИХ Ево каква је тренутна ситуација у београдским вртићима

Novosti online

29. 10. 2020. у 09:02

КОРОНОМ ЗАРАЖЕНО 9 ДЕЦЕ И 60 ЗАПОСЛЕНИХ Ево каква је тренутна ситуација у београдским вртићима

Фото: Архива Новости

ГРАДСКИ секретар за здравство Станислав Гак каже да, када је реч о вртићима у београду, за сада нема проблема због коронавируса.

Он је у Јутарњем програму ТВ Прве рекао да је до сада у београдским вртићима забележено девет случајева заражене деце, као и код 60 особа запослених у вртићима.

- Ми нисмо затворена институција, сви иду кући и враћају се - рекао је Гак и истакао да свака предшколска установа строго слуша препоруке кризног штаба, као и свака школа, то је доказ да може све да функционише.

Рекао је и да су родитељи деце предшколских установа веома озбиљно и одговорно прихватили целу ситуацију и да када немају маске када доводе децу у вртиће, маску добију на улазу. Сутрадан, како додаје, вртићу донесу нову маску, иако то нико од њих не тражи.

- Ако ми можемо да функционишемо онда може свако. Немамо друге опције, и овако морамо да функционишемо. Корона нас није изненадила, она се појавила прошле године и заиста морамо тако да се понашамо - рекао је Гак.

Опасније од короне је, како каже, за децу и друштво да су празне клупе.

- Деца су најодговорнија од свих нас - додао је он.

- Људи су толико добро радили свој посао у предшколским установама да ни један други вируС летос, попут на пример стомачног, није ушао у београдске вртиће - рекао је Гак и додао да је сада долазност деце у вртиће око 58 одсто, што је нешто мањи број од уобичајеног за ово доба године.

За разлику од вртића, ситуација је другачија када је реч о школама. Гак каже да је до сада 160 ђака позитивно на коронавирус, али додаје да га брине што је 50 пријављено у последњих десетак дана. Као и код вртића, и у случају школа има око 160 родитеља који су заражени.

Али, напомиње да је највећа одговорност на директорима школа, од којих бројни највећи део времена уопште не проводе у канцеларији већ решавају проблеме у школи.

(б92.нет)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Marijana

29.10.2020. 12:44

Dobro su se do sada drzale skole i vrtici, videcemo kako ce da bude ubuduce. Meni sin ide u 4 rezred i ima ih 15 u grupi, ali smo se mi roditelji organizovali i kupili fotokataliticki preciscivac vazduha za ucionicu. Nose svi oni maske, ali to nekima spadne, pipkaju je prstima...ovako su barem zasticeniji.