ХОТЕЛ ПОРЕД КУЋЕ ПАШИЋА: Уместо старог здања из 19. века, у Француској улици - комерцијални објекат

М. СТАНОЈКОВИЋ

29. 10. 2020. у 09:55

ХОТЕЛ ПОРЕД КУЋЕ ПАШИЋА: Уместо старог здања из 19. века, у Француској улици - комерцијални објекат

Фото М. Анђела

У НЕПОСРЕДНОМ суседству некадашње куће Николе Пашића, у Француској улици на броју 19, планирана је изградња гарни хотела са четири звездице. Садашње здање, једноспратна кућа из 19. века са поткровљем, која је руинирана, а тренутно су се у њој, према незваничним сазнањима, настанили мигранти, биће срушена, а замениће је нови смештајни објекат, уз Пашићеву кућу.

Како се наводи у урбанистичком пројекту, нови хотел простираће се на површини од 166 квадрата. Предметна катастарска парцела на којој се планира изградња новог објекта се налази у блоку између улица Француска, Господар Јевремова, Доситејева и Симина.

- Највреднији и најзначајнији објекат у непоредној близини су кућа Николе Пашића у Француској на броју 21 и кућа Стевана Мокрањца у Достијевој 16 - стоји у пројекту. - Хотел ће имати две подземне етаже, подрум, приземље, три спрата и пентхаус. Укупно ће бити 18 смештајних јединица, са по шест једнокреветних и двокреветних соба, са по три апартмана и породичних соба. У плану је изградња и шест паркинг-места.

Иако објекат на чијем месту треба да буде подигнута грађевина припада историјском језгру Београда и планирано је очување, замениће га други објекат, савремене архитектуре.

- Одлуком о утврђивању историјског језгра Београда предвиђен је за очување и надзиђивање. Имајући у виду чињеницу да је веома лошег стања, те је немогуће извести технички његово надзиђивање, као и специфичност локације, планирана је изградња новог објекта уз поштовање мере заштите. Нови објекат ће бити постављен непосредно уз регулациону линију парцела споменика културе. Фасада је обликована у духу градске архитектуре, класичнијег стила са опеком као најзаступљенијим материјалом - предвиђено је пројектом.

Како су се уверили репортери "Новости", кућа из 19. века је урушена, а двориште затрпано старим намештајем и столаријом. Према наводима комшија, запуштеност и овог објекта искористили су мигранти.

- Овде велики проблем праве мигранти који су се ту настанили. Ушли су преко капије и запосели поткровље. Недавно је полиција изашла по пријави и привела петнаесторицу. Ипак, они се поново врате - каже једна од запослених у оближењем локалу.

ДОКУМЕНТАЦИЈА НА ЈАВНИ УВИД

НОСИЛАЦ израде урбанистичког пројекта је архитектонски студио "Архиплус", а инвеститор "Аудитор". Заинтересовани могу да погледају документацију током јавног увида од 30. октобра до 6. новембра у згради Градске управе у Улици 27. марта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)