ДОГОДИНЕ КАМЕРЕ И НА КАЛЕМЕГДАНУ: ЈП Београдска тврђава припрема документацију за систем видео-надзора

С. ВИДАЧКОВИЋ

29. 10. 2020. у 06:53

ДОГОДИНЕ КАМЕРЕ И НА КАЛЕМЕГДАНУ: ЈП Београдска тврђава припрема документацију за систем видео-надзора

Културна добра морају бити заштићена

БЕОГРАДСКА тврђава од следеће године добиће надзорне камере, чиме ће најатрактивнији туристички комплекс у престоници бити додатно обезбеђен. Како нам је речено у ЈП "Београдска тврђава", до краја године биће завршена техничка документација за систем видео-надзора, што подразумева идејно решење и пројекат за извођење радова. После тога, биће познати број неопходних камера, покривеност простора и остали детаљи.

Радници обезбеђења присутни су на Калемегдану 24 часа. Иако месечно, у просеку, спрече петнаестак крађа и покушаја наношења штете на знаменитостима, то не спречава бахате суграђане да скрнаве културна добра. Прошлог викенда непознати вандали исцртали су графите на постаменту "Победника", Стамбол капији и Дамад Али - пашином турбету. Најпре је у петак плава Давидова звезда осванула на ова три објекта, али је брзо уклоњена, интервенцијом надлежног предузећа. Нови шок уследио је одмах сутрадан - преко јеврејског симбола на Дамад Али - пашином турбету био је исцртан црвени келтски крст.

Такође, хулигани су половином маја провалили у Велики барутни магацин на Калемегдану и оборили римску статуу која датира с краја 2. века. Скулптура је преполовљена и предстоји јој једногодишња рестаурација.

Осим функционалности и техничких карактеристика које је потребно испунити, приликом одабира конкретних камера и начина њиховог постављања, водиће се рачуна и о томе да се камере максимално уклопе у амбијент Београдске тврђаве, као комплекса од изузетног значаја за Србију и највеће туристичке атракције Београда.

- Пројекат ће бити завршен до краја године, а надамо се да ће већ почетком следеће, уз финансијску подршку Града, приступити и његовој реализацији - каже, за "Новости", директорка ЈП "Београдска тврђава" Марија Рељић. - Београдска тврђава ће од наредне године бити покривена видео-надзором, који ће допринети додатној заштити културног добра, свих објеката на простору и посетилаца. Тиме ће и посао физичко-техничког обезбеђења које је 24 сата присутно на комплексу, бити олакшан.

СРЕЂУЈУ СТАЗЕ И ПЛАТОЕ

НА ПРОСТОРУ Београдске тврђаве крајем септембра почели су радови на санацији оштећених пешачких стаза. Током наредна три месеца радници ЈКП "Београд пут" и фирме "Рас инжењеринг" средиће оштећене путиће у парку Калемегдан и на Горњем граду.

Како су нам рекли из ЈП "Београдска тврђава", овим пројектом је предвиђена реконструкција 28 стаза, укупне површине 13.814 квадрата, као и три платоа од 3.214 квадрата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)