ИЗ КАСЕ ГРАДА ЗА 285 УЧИТЕЉА: Повећан број наставника у продуженом боравку којима Београд плаћа зараде

Б. Борисављевић

28. 10. 2020. у 13:33

ИЗ КАСЕ ГРАДА ЗА 285 УЧИТЕЉА: Повећан број наставника у продуженом боравку којима Београд плаћа зараде

У боравак иду деца чија су оба родитеља запослена

ИЗ градске касе, ове школске године, издвајаће ће се новац за исплату зарада 285 наставника, који ће радити са децом у продуженом боравку. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, на платном списку ће бити 193 наставника који раде са ђацима трећег и четвртог разреда у 81 школи, пре и после часова. Град ће финансирати и зараде за 92 учитеља, који раде у продуженом боравку у 59 школа.

У односу на школску 2018/2019. годину, повећан је број наставника разредне наставе чије се зараде исплаћују из буџета Серетаријата за образовање и дечију заштиту. Тако је пре две године, Град је ангажовао финансирао 176 наставника разредне наставе на пословима продуженог боравка у трећем и четвртом разреду и 45 наставника који су ангажовани у првом и другом разреду. Осим тога, постоје и наставници које ангажује Министарство просвете.

Због пандемије вирусом корона и спречавања ширења инфекције, у продуженом боравку у већини школа места има само за ученике, чија оба родитеља морају свакодневно да одлазе на посао, за шта су морали да доставе потврде из фирме. Разлог је велики број заинтересованих ђака и ограничен простор на четири квадрата и мањак наставника.

- Приоритет за упис у продужени боравак су имали малишани чија оба родитеља морају да раде - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић". - Нажалост, нисмо могли свим заинтересованим родитељима да изађемо у сусрет због недовољно простора. Ђаци су у боравку од 8.00 до 17.00 часова. Ако буде требало претворићемо и свечану салу у учионицу, како бисмо могли да изађемо у сусрет што већем броју родитеља и децу упишемо у боравак.

Према речима Јолета Булатовића, директора ОШ "Дринка Павловић", у бораваку у трећем и четвртом разреду боравиће 60 ученика, односно четири групе по 15 ђака, што се уклопило у кадровске и просторне могућностишколе, па није било потребе да родитељи доносе потврду да морају физички бити присутни на послу.

ВАРИРА БРОЈ ДЕЦЕ НА НАСТАВИ

Град Београд финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред, а делом и за први и други. Прошле године, на предлог Секретаријата за образовање и дечију заштиту, дуплиран је износ дневнице учитељима у продуженом боравку, која уместо 833 динара, сада износи 1.666 динара.

Број деце у боравку варира из године у годину али, у просеку, је око 5.000 малишана. Са школарцима раде професори разредне наставе, које ангажују школе по уговорима о привременим и повременим пословима, а избор запослених је у надлежности директора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)