САВСКОМ КА НЕМАЊИНОЈ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Репортери "Новости" на Савском тргу, где су у јеку радови на споменику, црпној станици и коловозу

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 10. 2020. у 09:44

ИАКО радови на Савском тргу напредују, по тренутном пресеку, изгледа да се завршетак целокупног посла премешта на крај године. Очекује се да до краја недеље буде пуштена трака за возаче од Савске улице ка Немањиној, док ће супротни правац бити проходан тек када се заврши измештање старе црпне канализационе станице и буде изграђена нова. Споменик Стефану Немањи подићи ће се у пуној величини средином новембра.

САВСКОМ КА НЕМАЊИНОЈ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Репортери Новости на Савском тргу, где су у јеку радови на споменику, црпној станици и коловозу

Фото И. Маринковић

Како су се уверили репортери "Новости", на четири фронта распоређени су радници и грађевинске машине на дну Немањине улице. Кран се надвија над црпном станицом која је сад, осим споменика, у фокусу. Радници тренутно раде на преградним зидовима и припремају завршну плочу, која ће како ствари стоје бити завршена средином новембра. Од ње зависи пуштање целе деонице коловоза Савска - Немањина, али се још прецизно не зна када би црпна станица могла да проради, и овај се потез повеже.

На другом крају, неимари раде на коловозу, како би за саобраћај профункционисао потез од Поште у Савској, ка Немањиној и Карађорђевој улици. Уколико све буде текло по плану, за путнички саобраћај, требало би да буде пуштено једна деоница. Ипак, још се не зна да ли ће прорадити и јавни градски превоз, будући да семафори још нису укључени или ће у почетку овај пут моћи да користе само путничка возила.

Глава Стефана Немање и даље стоји недалеко од самог постоља и чека долазак руског тима. Постоље је намонтирано, али тим руских вајара треба да стигне у престоницу крајем месеца, а да завршни радови на постављању почну 1. новембра. Осим тога, раде се ивичњаци и припрема за садњу дрвећа. Поплочавају се гранитом и припрема прилаз споменику.

Преко недовршеног Савског трга, саобраћај је делимично поново пуштен у рад почетком маја. Тада је, након завршених радова, отворена деоница од Немањине ка Карађорђевој улици. Ипак, семафори на овом потезу и даље нису прорадили. Пешаци морају да буду пажљиви када прелазе овим потезом, будући да трамваји иду преко пешачког прелаза, на углу Немањине и Карађорђеве, а семафори нису у функцији.

Фото И. Маринковић

НАМОНТИРАН ШЛЕМ

СПОМЕНИК Стефану Немањи расте, а око жезла споменика намонтирани су фрагменти византијског шлема. Унутра су урађени мозаици и рељефи који представљају сегменте из живота Стефана Немање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)