ПОЧЕЛО И УРЕЂЕЊЕ ПАРКА "ТРИ КЉУЧА: Зелена површина код Мостарске петље и дела Улице кнеза Милоша ускоро добија репрезентативан излед

Ш. Маровић

26. 10. 2020. у 13:19

РАДОВИ на почетку реконструкције парка код Мостарске петље и дела Улице кнеза Милоша "Три кључа" коначно су кренули пре десетак дана. У првој фази уређења планирано је да се заврши главна пешачка стаза кроз ову зелену површину, док ће следеће године радови бити настављени на преосталих 20.400 квадрата.

ПОЧЕЛО И УРЕЂЕЊЕ ПАРКА ТРИ КЉУЧА: Зелена површина код Мостарске петље и дела Улице кнеза Милоша ускоро добија репрезентативан излед

Посао ће бити рађен у неколико фаза / Фото М. Анђела

Како је прецизирано 2018. године, израелски инвеститор који гради пословно-стамбени комплекс на месту бившег савезног МУП обавезао се да кроз јавно-приватно партнерство са Градом Београдом уреди ову зелену површину. Идејно архитектонско-урбанистичко решење израдила је фирма Bureau Cube Partners, а како је тада планирано, уместо досадашњег паркинга требало би да се нађу цветна алеја и фонтана. Ипак, пројекат уређења се тренутно дорађује, па би до краја године требало да буде комплетно завршен, када ће се знати и коначно идејно решење.

- Главна стаза је потпуно дотрајала, годинама се није улагало у њу, тако да је пукотина било на сваком ћошку - кажу, за "Новости", радници "Зеленила", који уређују ову површину. - Временски услови нам ових дана иду наруку, тако да ће овај део посла бити завршен до краја године. Тренутно се за уређење врши припрема стазе која се протеже до "Мостара". Терен је доста нераван, честа су и подрхтавања због близине Мостарске петље, али ће радови бити изведени по свим стандардима.

На подлогу се, како су нам прецизирали, прво ставља тампон од крупне ризле, затим ситнија, потом иде бетонска подлога на коју ће се лепити гранитне плоче. Ширина шеталишта кроз парк после реконструкције биће три и по метра. Како је наш лист писао 2018. године, кад је крајем априла требало да крене уређење, терени за рукомет, фудбал и кошарку требало би да се нађу у делу парка дијагонално од станице полиције "Савски венац".

- Постојећи паркинг на крају Сарајавске улице, који пресеца парк, биће затворен, а идејним решењем планиране су нове пешачке стазе, зелене површине са вегетацијом, водена огледала, елементи урбане расвете и мобилијара - истакао је тада за наш лист Милан Рашковић, коаутор и пројектант идејног решења у име фирме Bureau. - Осим дрвореда и појединачних стабала, парк ће имати и цвећњаке и травњаке, а вегетацију ће употпунити високо и средње дрвеће.

Реконструкција парка "Три кључа" биће рађена фазно, па ће после завршетка главне стазе ове године, следеће чим временски услови дозволе кренути друга фаза, када ће се ова зелена површина комплетирати. Прилази из Улице кнеза Милоша у парк биће прилагођени и за особе са посебним потребама.

У ПЛАНУ И ПАСАРЕЛА

ПАРК "Три кључа" после реконструкције поседоваће систем бициклистичких стаза. Највећа новина требало би да буде изградња пасареле која повезује зелену површину и Тролејбуски мост, од кога почиње Булевар војводе Путника. Ипак, изградња пасареле је тек у плановима и она неће бити паралелна са уређењем зелене површине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ТАТА ПОНОСАН: Ћерка легендарног фолкера постала шампион света: То ми је најважније тренутно!