ВЕЧИТА ГРАДИЛИШТА (2): Нови Београд као лука промашаја

Јелена ДИНЧИЋ

21. 10. 2020. у 12:47

ВЕЧИТА ГРАДИЛИШТА (2):  Нови Београд као лука промашаја

Фото М. Анђела

ПО огромном броју напуштених квадрата који никада нису усељени, а неки никада завршени, свакако се издвајају градилишта на територији општине Нови Београд. Ниједан пословни простор који дуже од деценију зврји празан нема мање од 10.000 квадрата.

Стечајни поступци или банкроти су углавном разлози зашто велелепни планови са уцртаним паркинг-местима нису добили своју замисао и зашто милиони квадрата данас зврје празни.

Иако је пре неколико година Министарство за грађевинарство и инфраструктуру наложило локалним самоуправама да образују комисије које ће пописати нелегалне објекте и никада усељене квадрате, овај попис је негде запео. Надлежност општина 2019. године пренета је на Градску грађевинску инспекцију, која није одговорила на ово питање.

Једно од најпознатијих вечитих градилишта је недовршени објекат некадашњег грађевинског предузећа "Рад", у Блоку 20, код хотела "Хајат". Темељи су постављени у срећна времена, 1989. године, и тада је половина од 60.000 квадрата унапред продата.

Фирма "Рад" је 2001. отишла у стечај и од тада је зграда напуштена и служи само као рекламни пано.

НАДЛЕЖНИ ОСТАЛИ НЕМИ

ЗАКОН о планирању и изградњи, који је донет ове године, прописује да грађевинска дозвола престаје да важи најкасније после пет година. Све док се не добије нова на истој локацији, плаћа се порез на имовину, као да је објекат у потпуности изграђен.

- То значи да инвеститор у том року мора да заврши објекат, јер му у супротном следује наплата пореза као да је зграда завршена - објашњавају надлежни у ресорном министарству.

- У случају да надлежни орган утврди да је грађевинска дозвола престала да важи, грађевински инспектор може да одобри додатни рок од 30 до 90 дана за завршетак посла, а Законом предвиђене казне за недовршена градилишта су од 1,5 до три милиона.

Да ли је неко некад платио казну за недовршену градњу, нисмо успели да сазнамо, јер Градска грађевинска инспекција није одговорила ни на ово питање.

Одмах на суседном плацу 1998. године почела је да се зида и зграда "Електродистрибуције" Београд. Међутим, иако је припремљена пројектна документација и добијене су одговарајуће дозволе за објекте површине 42.000 квадратних метара, од градње се одустало.

КОМПЛЕКС Објекат код "Арене" је купљен, Фото М. Анђела

Свакако је једно од најпознатијих напуштених градилишта на Новом Београду у Блоку 44, где је пре 15 година почела градња аквапарка. Уместо обећаних 11 базена, неколико десетина тобогана и највећег затвореног базена у Европи, на месту аквапарка "из снова" данас су само обриси грађевинског ругла. На траву, сметлиште, сабласни костур никада завршеног објекта и стециште бескућника гледају станари у Нехруовој улици.

Иако су за ову локацију неколико пута мењани инвеститори, ниједан, почевши од првог тима на челу са прослављеним кошаркашем Жарком Паспаљем па до новосадског "Генела", који се и даље води као градитељ, није успео да заврши најављивани комплекс. Због тога су градски челници прошле године донели одлуку да поменуто земљиште отуђе од инвеститора, али да намена остане иста.

- Град ће у складу са законом одузети земљиште у близини Блока 45, који је закупила фирма која је отишла у стечај, а новац који је тада платила биће јој враћен - најавио је тада Горан Весић, заменик градоначелника. - Иако је постојала иницијатива да се овај простор претвори у стамбени, то је заустављено, јер Београду треба аквапарк, тако да ћемо ту локацију одузети, расписати тендер за аквапарк и коначно ћемо тај проблем решити.

ОГРАДА Зграда ЕДБ у Блоку 20, Фото М. Анђела

Међутим, из градске управе "Новости" нису добиле одговор докле се стигло са правном процедуром повратка земљишта Граду као и могући датум расписивања тендерске документације. Ни нови закон са почетка ове године, који прописује да након истека грађевинске дозволе инвеститори морају да плаћају порез, није успео да реши овај проблем.

На списку "вечитих" на територији новог Београда је и "Генекс кула", или како је многи знају Западна капија Београда, саграђена пре скоро четири деценије као једна од првих паметних зграда у престоници. Међутим, како је пропадао гигант "Генекс", тако је и кула постајала све руиниранија, па су у њој данас готово да нема закупаца, а у исправном стању су само лифтови.

Чувени ресторан на самом врху који спаја две куле никад се није завртео, иако је то била првобитна замисао архитекте Михајла Митровића. Зграда се већ годинама продаје као део стечајне масе "Генекса".

Сутра: Савски венац

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Korisnik_cirilice

21.10.2020. 17:05

Баш би лепо било да нам је на Савском кеју, надомак обале једна лепа библиотека и читаоница. Баш ту где је ово ругло са прве слике.