ОСТАВИЛИ 1.000 РУПА НА УЛИЦАМА: Грађани се највише жале због аљкавости екипа Београдског водовода и канализације

С. Б. Милошевић

13. 10. 2020. у 08:51

ОСТАВИЛИ 1.000 РУПА НА УЛИЦАМА: Грађани се највише жале због аљкавости екипа Београдског водовода и канализације

Аутомобили страдају због лошег стања улица

РУПА на коловозу, насталих после интервенција инвеститора, које опстају месецима, има на сваком кораку. Ове такозване намерне кварове, свако ко копа саобраћајницу, од ЕДБ и кабловских оператера до "Водовода и канализације"(БВК) дужан је да санира, односно да саобраћајницу врати у првобитно стање.

То често није случај. Само у септембру, градска инспекција примила је 72 пријаве због оштећења на коловозу насталих углавном после радова које је изводио БВК.

Тако, кратер напуњен шодером на уласку у Вишњицу, стотинак метара од Роспи ћуприје, "слави" други месец. Нешто дуже обитава квар у Улици Аце Јоксимовића. Возач који је овуда возио мало брже упао је у кратер, изгубио контролу над возилом и уништио два паркирана аутомобила.

Из Секретаријата за инспекцијске послове за "Новости" кажу да је инвеститор радова у обавези да раскопану површину врати у првобитно и исправно стање.

- По жалбама грађана и управљача пута односно ЈП "Путеви Београда" спроводимо инспекцијски надзор и доносимо мере. Током септембра, добили смо 72 пријаве, а највећи број њих односио се на оштећења настала услед раскопавања ЈКП "Београдски водовод и канализација", ради отклањања хитних кварова на инсталацијама - наводе у овом секретаријату.

Из ЈКП "Водовод и канализација" кажу да су од почетка године имали 2.057 намерних кварова, од чега је санирано 1.075.

- Број месечних намерних кварова зависи од броја дефеката који захтевају раскопавање површина. Током ове године број кварова на мрежи већи је од уобичајеног, а један од главних узрока је повећана потрошња услед епидемије. За поправку коловоза и тротоара после наших радова имамо склопљен уговор са ЈКП "Београд пут" - наводе у "Водоводу".

Из ЈКП "Београд пут" ово, пак, демантују. Кажу да су тек пре два месеца склопили уговор са БВК, који је орочен на три месеца и који подразумева санирање кварова на основу решења инспекције.

- Ми уговор са "Водоводом" нисмо имали дуже од годину дана за санирање намерних кварова, до пре два месеца. И по овом постојећем, који је орочен на три месеца, санирамо само оне њихове кварове за које оне добију решење инспекције да га уклоне у одређеном року. Иначе, број намерних кварова који ово предузеће направи је од 10 до 20 по дану - кажу у ЈКП "Београд пут".

Наводе и да немају пријаву за намерни квар у Вишњичкој, као и да им је стигло решење инспекције за кратер у Аце Јоксимовића и да ће тај проблем убрзо бити решен.

ИМАЈУ СВОЈЕ ИЗВОЂАЧЕ

СВАКО ко копа на улици може да ангажује свог извођача за крпљење кварова, а да то није ЈКП "Београд пут". Али када се суграђани жале и неколико пута на неки "кратер", Секретаријат за инспекцијске послове даје налог овом предузећу да санира намерно оштећење иако они немају уговор са извођачем радова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)