САВСКИ МОСТ ЧЕКА МЕСТО: Демонтажа старог прелаза преко Саве почиње следеће године

М. С.

12. 10. 2020. у 13:25

САВСКИ МОСТ ЧЕКА МЕСТО: Демонтажа старог прелаза преко Саве почиње следеће године

Фото П. Митић

О СУДБИНИ Старог савског моста и даље се полемише у јавности и његова даља сврха у престоници још је неизвесна.

Засад се зна да ће демонтажа почети следеће године и да ће он привремено бити одложен у импровизовани депо. Да ли ће се остварити жеља грађана који су крајем 2019. године гласали о даљој путањи конструкције - да буде пресељен у парк Ушће и да се у њега се сместе кафићи и ресторани - или ће се појавити неко ново решење, остаје да се види у наредном периоду.

Према последњим најавама, мост ће бити исечен на три дела, након чега ће бити одложен на привремену локацију.

- Биће смештен на парцелу која се налази на Палилули, а у власништву је Града - рекао је градски урбаниста Марко Стојчић.

НОВИ

НА месту старог, нићи ће нови мост, који ће бити пешачки, бициклистички, друмски и трамвајски. Коловоз је планиран у две траке са трамвајском баштицом у средини.

Када су се појавиле информације о демонтажи Старог савског моста, најављена је изградња новог. Крајем 2019. године на сајту Града организована је чак и анкета за грађане, који су могли да се изјасне о судбини моста. Једна од понуђених опција била је да се конструкција пребаци у парк Ушће и да представља својеврсну скулптуру, испод које би били смештени културни, туристички и комерцијални садржаји. У другом случају, спајао би Аду Циганлију и Блок 70.

Прва идеја допала се 3.331 грађанину, док је други предлог подржало 2.406 Београђана. У међувремену је одлучено да од Аде до Омладинских бригада гради нова веза, тако да је "опстала" идеја о пресељењу на Ушће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)