ВЕСИЋ О УБИЈЕНИМА У ЛОГОРУ ЈАЈИНЦИ: Са пијететом се сећамо 80.000 жртва (ФОТО)

Танјуг

04. 10. 2020. у 15:52

ВЕСИЋ О УБИЈЕНИМА У ЛОГОРУ ЈАЈИНЦИ: Са пијететом се сећамо 80.000 жртва (ФОТО)

Фото:; Танјуг

ГРАД Београд се са пијетом сећа 80.000 жртава - Срба, Јевреја, Рома и антифашистa, које су убијене у Јајинцима, каже заменик градоначелника Горан Весић и поручује да се треба супротставити покушајима ревизије историје.

Весић је присуствовао комеморативној свечаности поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, а за Тањуг је рекао да је данашњи дан прилика да се сетимо свих жртава које смо дали као народ у борби против фашизма, али и прилика да се супроставимо ревизији историје која је, каже, нажалост, на делу не само код нас, већ и у свету.

Весић поручује да треба да се супротставимо онима који сматрају да Јасеновац није био концентрациони логор, већ да је био радни логор за забаву.

"Треба да се супроставимо онима који сматрају и који тврде да у злогласној НДХ нису постојали логори за децу, да се супротставимо онима који смањују број жртава, а наш народ је, после совјетског народа, поднео највише жртава у борби проитв фашизма, процентуално броју становника", каже Весић.

Навео је и да је данашњи дан прилика да се подсетимо да је наша држава и наша традиција заснована на идеји антифашизма као и уједињена Европа, и да је антифашизам дубоко у нашим коренима.

Фото:; Танјуг

"Политика коју води председник Александар Вучић и наша Влада је антифашистичка политика, политика која првенствено води рачуна о интересима Србије и која се труди да наша земља остане слободна и независна", рекао је Весић.

Навео је да данас, када се сећамо 80.000 људи стрељаних у Јајинцима, у ствари разговарамо о томе да је њихова жртва у основи нашег данашњег друштва и наше данашње политике.

"Када данас видимо како се Србија развија као слободна и независна држава, можемо да кажемо да њихове жртве нису заборављене и да нису биле узалудне", навео је Весић.

Поручио је да је данас прилика и да се сетимо какву је улогу Србија одиграла у борби прот

Фото:; Танјуг

ив фашизма и да се супротсавимо политици за коју је рекао да се, нажалост, дешава у Европи, а у којој џелати хоће себе да представе као жртве, а жртве желе да представе као џелате.

"То је наша обавеза", закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)