ОВАЈ ВИКЕНД ЈЕ ПРЕКРЕТНИЦА ЗА БЕОГРАД: Престоница је поново означена као жариште короне, полиција и инспекција крећу у контроле

Novosti online

03. 10. 2020. у 08:22

УСЛЕД поновног повећања броја заражених корона вирусом у нашој земљи надлежни апелују на стриктно поштовање епидемиолошких мера.

ОВАЈ ВИКЕНД ЈЕ ПРЕКРЕТНИЦА ЗА БЕОГРАД: Престоница је поново означена као жариште короне, полиција и инспекција крећу у контроле

Фото: К. Михајловић

Београд је сада означен као жариште, а викенд пред нама представља својеврсну прекретницу када је реч о епидемиолошкој ситуацији у наредним данима.

Зашто баш овај викенд - зато што смо прекјуче имали новозражених преко 100, што давно није било, а друго што тај пораст долази уочи викенда, када се грађани више крећу, излазе, друже...

Након пресека када смо имали 111 новозаражених (што је највећи број у једном дану још од 27. августа када их је било 125), најпре се огласио Кризни штаб и упутио апел и позвао грађане на поштовање мере које је од кључног значаја за даљи ток епидемије.

Кризни штаб је нагласио да је од пресудне важности да у овом периоду сачувамо висок ниво дисциплине и личне одговорности. Посебан акценат је на ношењу маски у затвореном простору – тржним центрима, продавницама, градском саобраћају, поштама, банкама…

- То је превентивна мера која нам може сачувати здравље и обезбедити мирнију јесен. Редовно проветравање просторија, хигијена руку, дезинфекција простора и одржавање раздаљине су од круцијалне важности уколико желимо да постигнемо наш циљ, а то је коначна победа над корона вирусом. Иако је ситуација тренутно релативно стабилна, наша борба са ковидом и даље траје и свако неодговорно понашање данас може нас скупо коштати сутра - саопштили су из Кризног штаба.

Фото П. Милошевић

Убрзо након Кризног штаба, на значај поштовања мера, али и редону контролу спровођења истих упозорила је и председница Владе Ана Брнабић.

Она од градоначелника и председника општина захтева да ситуацију схвате веома озбиљно и искористе све могуће ресурсе како би степен контроле превентивних мера био на највишем могућем нивоу. Затражила је и да се стриктно поштује ношење маски у градском превозу, као и у свим затвореним просторима, посебно продавницама и тржним центрима И да се то односи како запослени, тако и на грађане.

Београд поново жариште

Повратак са годишњег одмора, као и почетак академске школске године, уз опуштање и непоштовање мера, вероватно, су довели до тога да Београд поново постане жариште корона вируса, а на то је указао и градоначелник др Зоран Радојичић.

- У односу на уторак, кад је било 23, у четвртак је било 43 позитивна у Београду. Такође, 15 људи је више хоспитализовано, што говори о томе да се епидемија која тиња мало разбуктава - рекао је Радојичић и додао да је било логично очекивати да ће у претходном периоду људи бити релаксиранији.

Он је рекао да ће град појачати контроле и кажњавање, али и да није циљ да се на тај начин успостави пожељна ситуација, већ је потребно да сви грађани појачају пажњу наредних дана.

Исто је потврдио и његов заменик Горан Вестић, који је ракао да је од 111 новозаражених у Србији, 40 одсто у Београду, односно да је до укупног броја тестираних, 4,3 одсто у Београду.

Ништа од затварања престонице

И ако је Београд означен као жариште, после јучерашње седнице Кризног штаба речено је да потпуно затварање града није ни била тема састанка.

- Неће бити затварања Београда, о томе се не расправља нити је та тема на дневном реду. Не читајте лажи и глупости око наводног карантина са друштвених мрежа које се намерно пласирају да преваре грађане - исткао је Весић и додао да ће одређене мере бити појачане од овог викенда.

Кључне мере и папрене казне

Баш као и од самог почетка епидемије најбитнија ствар у спречавању даљег ширења вируса јесте поштовање мера. Управо све те мере од овог викенда ће бити појачано конторлисане, а за то ће бити задужене заједничке патроле комуналне милиције, републичких санитарних инспектора и припадника МУП-а.

- Посебно ће бити контролисан јавни превоз. Ипак, нема те полиције која може да контролише сваки аутобус, сваку радњу или ресторан. Дакле, морамо сами да се контролишемо односно да чувамо и себе и друге. Сви знају колико сам се борио протеклих месеци да се омогући угоститељским објектима и привреду да раде, људи зарађују, да живот тече нормално, а да се истовремено заштити здравље становништва. Будимо одговорни овог викенда и не дозволимо да све што смо добро учинили до сада сада покваримо - каже Весић.

КВАР Случај је пријављен компанији "Апекс"

Ношење маске, редовна хигијена, дезинфекција, дистанца, смањен физички контакт са људима, што се пре свега односи на грљење, руковање и љубљење.

Затим, забрањено је и окупљање више од 30 људи у затвореном простору, што значи да не треба да идемо, нити да организујемо прославе и журке како се епидемиолошка ситуација не би додатно погоршала.

Са друге стране, за свако кршење и непоштовање мера, а самим тим и угрожавање туђих живота, одређене су и казне које могу бити од 20.000 до 2 милиона динара.

Казне за непоштовање мера у ресторанима и кафићима власнике могу да коштају минимум 500.000 динара. Власници су дужни да организују одржавање хигијене, дезинфекцију прибора и столова, обезбеде заштитна средства на столовима и у тоалетима, као и машинско прање посуђа.

Казна за запослене који не буду поштовали прописане мере креће се од 10.000 до 20.000 динара.

Они који не носе маске у јавном градском превозу или затвореном простору мораће да буду спремни да "искеширају" између 20.000 и 150.000 динара. Правна лица која не поштују прописане мере са рачуна ће издвојити од 50.000 до 2.000.000 динара.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)