ОПШТИНА "ОТПОРНА" НА СМЕЋЕ: Грађани узалуд скрећу пажњу на екологију, проблеми превазилазе могућности Палилуле

А. З. Клисурић

01. 10. 2020. у 18:39

НАЈАВЉЕНА бесплатна "туристичка тура" коју организује Удружење грађана "Котеж" није пренула надлежне из ГО Палилула.

ОПШТИНА ОТПОРНА НА СМЕЋЕ: Грађани узалуд скрећу пажњу на екологију, проблеми превазилазе могућности Палилуле

Отпад у Котежу

Према речима председника ове београдске општине Александра Јовичића, за "Новости", упознати су са ситуацијом у Котежу, али еколошки и други проблеми у овом насељу превазилазе капацитете надлежности Општине, као и буџет.

- Потрудићемо се да тражимо помоћ од других надлежних институција. Апеловао бих на суграђане да се сви понашамо друштвено одговорно и да не загађујемо животну средину, јер депоније се не формирају саме, већ због појединаца који се понашају неодговорно - рекао је Јовичић.

Како су нам рекли у Инспекцији за заштиту животне средине у склопу Секретаријата за инспекцијске послове, на њихову адресу стизали су дописи о проблемима у овом делу престонице.

- Одрадили смо инспекцијски надзор на фарми свиња "Визељ" јер смо за ову локацију добијали пријаве. Издали смо Решење на студију утицаја на животну средину од Секретаријата за заштиту животне средине, те ће "Визељ" бити предмет редовног инспекцијског надзора за 2021. годину - прецизирали су у Секретаријату.

Према њиховим речима, инспектори су излазили на сваки терен за који су добијали пријаве у овом делу Београда.

Грађани Котежа револтирани су дугодишњим немаром надлежних институција и уморни од непрекидног тражења коначног решења за еколошке и друге проблеме који нарушавају здравље житеља овог места на левој обали Дунава. Зато су, окупљени око Удружења грађана "Котеж", осмислили позивницу, имитацију туристичких флајера, намењену свима који би дошли да виде узурпиране паркове, дивље депоније, зачепљене канале у којим пливају фрижидери, лопте, кесе....

- Иако смо написали преко 300 дописа званичницима, то нам није помогло - рекла је за "Новости" Данијела Несторовић из Удружења.

Будући да упорност у комуникацији са надлежнима није донела никакав резултат, одлучили су се да на овај начин скрену пажњу на себе.

РОШТИЉ НА СМЕТЛИШТУ

ПРВА дестинација коју ће грађани обићи је канал Каловита, у коме уместо рибе, сада пливају делови аутомобила, веш-машине, флаше и кесе. Обићи ће и "котежанску Винчу" на обали Дунава, где је до сада "никло" више од 60 мини депонија, а на овом месту ће водичи и организатори са "гостима" распалити роштиљ, како би неутралисали мирисе који се шире овим делом насеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)