НОВУ ДЕПОНИЈУ ПЛАЋАМО 0,90 ДИНАРА ПО КВАДРАТУ: Крајем године на уплатници Инфостана требало би да се нађе и такса за одлагање отпада

М. СТАНОЈКОВИЋ

30. 09. 2020. у 08:57

НОВУ ДЕПОНИЈУ ПЛАЋАМО 0,90 ДИНАРА ПО КВАДРАТУ: Крајем године на уплатници Инфостана требало би да се нађе и такса за одлагање отпада

Грађевинске машине на винчанској депонији

КРАЈЕМ године комунални отпад почеће да се одлаже на новој санитарној депонији у Винчи, на којој су радови у току, а самим тим, почеће да се наплаћује нова такса за одлагање и третман отпада.

Намет за домаћинства ће износити 0,90 динара по квадрату стана, и плус ПДВ. Надлежни у Секретаријату за заштиту животне средине уверавају да нова ставка неће увећати рачуне грађана. Како је раније најављено, цена грејања требало би да буде умањена, па ће се на тај начин нови намет анулира.

Према речима секретарке за заштиту животне средине Иване Вилотијевић, одлуком о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом из јула прошле године, стекли су се услови за увођење нове комуналне услуге, као и цене.

- Почев од краја 2020. године почеће услуга одлагања комуналног отпада у организацији "Бео чисте енергије" на новој санитарној депонији у Винчи - наводи за "Новости" Вилотијевић. - Цена за ову услугу биће 0,90 динара по метру квадратном, плус ПДВ. Стајаће ставка на рачуну Инфостана, с тим што ће укупан рачун за домаћинства остати непромењен.

Како појашњавају у "Бео чистој енергији", наплатом такса за третман и одлагање отпада биће исплаћене њихове услуге.

- Сада грађанима Београда, "Инфостан" испоставља рачуне за прикупљање, превоз и одлагање отпада и из тих прихода финансирају се активности ЈКП "Градска чистоћа" - наводи Владимир Миловановић, директор "Бео чисте енергије". - Град Београд ће увести накнаду за третирање отпада као и у другим државама које имају сличан систем управљања отпадом. Наплатом такса за третман и одлагање отпада биће финансиране услуге које ће обезбеђивати "Бео чиста енергија".

"Бео чиста енергија" је предузеће са посебном наменом који су формирали француска компаниа "Суез" јапански ITOCHU, MARGUERITE Fund II који улаже у обновљиве изворе енергије. Уговор о јавно-приватном партнерству са Градом о санацији постојеће и изградњи нове депоније потписан је 2017. године.

НАМЕТ ЗА ПОГОНСКУ СПРЕМНОСТ

ОД октобра 2019. године грађани плаћају таксу за погонску спремност система "Водовода". Ова накнада, повећала је сваком грађанину рачун за "Инфостан" за око 130 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)