ПОКАЗАЛИ СЕ КАД ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Иницијативе Оброк за породицу и Храна за осмех Београда

А. Вojиновић - Ј. Гочанин

27. 09. 2020. у 09:14

ПОКАЗАЛИ СЕ КАД ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Иницијативе Оброк за породицу и Храна за осмех Београда

Један дечак на поклон је добио и бицикл / Фото Фејсбук

ЗАЈЕДНИЧКА идеја да помогну социјално угроженим породицама утицала је на то да се група грађана великог срца ангажује и окупи око истог циља како би усрећила људе које је задесила тешка животна ситуација.

Жене које воде фејсбук-групу "Оброк за породицу" и скоро годину дана намирницама и стварима за основне потребе снабдевају породице широм града, наставиле су своје активности и у време короне. А од пре шест месеци по истом принципу и са великом љубављу ради четворо хуманитараца преко своје фејсбук-групе "Храна за осмех Београда".

Ванредно стање није спречило даме из екипе "Оброк за породицу" да се и у време епидемије уз помоћ донатора брину о самохраним мајкама са малом децом, као и о људима који су због ковида остали без посла и сталних примања.

- У ванредном стању највише смо помагали самохраним мајкама, породицама с децом са посебним потребама и људима који су због короне изгубили посао. Али, и иначе овим групама људи највише помажемо - прича за "Новости" Александра Благојевић, покретач београдског "Оброка за породицу".

НАЈТРАЖЕНИЈЕ НАМИРНИЦЕ

- КОНЗЕРВИРАНА храна и сухомеснати производи скоро увек недостају, а када је број корисника већи, деси се да останемо и без шећера, брашна, уља и пиринча. Молимо донаторе да током топлијих дана избегну кварљиву храну јер људи често немају где да је чувају - каже Мирјана.

Група "Храна за осмех Београда" формирана је непосредно пре ванредног стања. За време епидемије намирнице су достављали на адресе више од 100 породица.

- Бар једном месечно организујемо прикупљање намештаја, технике, гардеробе и средстава за личну хигијену. Помажу нам и наши људи из дијаспоре, који шаљу донације путем великих трговинских ланаца - каже Мирјана Жигић, једна од оснивача групе.

Обе екипе комуницирају са хуманим грађанима преко "Фејсбука", а имају више од три хиљаде чланова. Тренутно снабдевају око педесетак породица. Суграђани великог срца свакодневно објављују фотографије намирница које са великом љубављу сакупе и одвоје за породице којима је оваква помоћ преко потребна. Једино не прихватају новац, све остало је добродошло.

Фото Фејсбук

Хуманитарци донирају и књиге и прибор за школарце, гардеробу, играчке, а пре неколико дана успели су да обезбеде фрижидер за жену избеглу са Косова. Такође, међу лепим и корисним поклонима нашао се и бицикл за једног дечака.

ИДЕЈА ИЗ НОВОГ САДА

ГРУПА "Оброк за породицу Београд" је основана почетком децембра 2019. године. Идеју за овакав вид помоћи је осмислила Мирјана Мутић са својим ћеркама из Новог Сада, која је и основала прву фејсбук-групу "Оброк за породицу". Оне су добитнице награде "Хероји улице" Нови Сад за 2019. годину. Александра Благојевић је била иницијатор оснивања престоничког "одељка", који и даље води.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)