ЗАУСТАВЉЕНА ИЗРАДА УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА: Весић и Стојчић разговарали са забринутим грађанима Врачара

Г. Н.

26. 09. 2020. у 22:02

ЗАУСТАВЉЕНА ИЗРАДА УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА: Весић и Стојчић разговарали са забринутим грађанима Врачара

Кућа у Смиљанићевој на мети инвеститора

Заменик градоначелника Горан Весић и главни урбаниста Марко Стојчић састали су се у суботу са представницима удружења грађана "Тополска" и Друштва за улепшавање Врачара.

Житељи ове општине и председник др Милан Недељковић, изразили су забринутост због "инвеститорског урбанизма", који предлажу урбанистичке планове не водећи рачуна о заштити историјског језгра. Због тога је усвојен предлог грађана да се израда урбанистичких планова у овом делу града заустави.

Како су представници удружења истакли, нарочито је проблематична најава плана за блок између Крунске, Смиљанићеве и Његошеве, о којима су "Новости" пре два дана писале. Весић и Стојчић наложили су да се одмах обустави израда планова детаљне регулације на територији Врачара до завршетка израде Плана генералне регулације града Београда, који ће бити усвојен до краја 2021. године.

- До усвајања Плана генералне регулације града Београда заустављамо израду свих планова детаљне регулације за општину Врачар, а тренутно је пет планова у процесу израде - рекао је Весић. - Нећемо дозволити да на Врачару сваки инвеститор ради шта хоће као у време од 1993-2016. када су дозволили да се у сред Крунске улице изгради она зграда која изгледа као лего коцка, која је потпуно нарушила историјско језгро Врачара.

Весић је подсетио да се очекује да Завод за зашиту споменика културе града Београда заврши пројекат проглашења Крунског венца за културно историјску целину. На тај начин ће историјско језгро Врачара бити заштићено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)