У ОВЧИ СТАНОВИ ЗА 3.000 ЉУДИ: Увид у ПДР комплекса социјалног становања до 21. октобра

А. З. К.

25. 09. 2020. у 23:51

У ОВЧИ СТАНОВИ  ЗА 3.000 ЉУДИ: Увид у ПДР комплекса социјалног становања до 21. октобра

Фото Printskrin

СЕКРЕТАРИЈАТ за урбанизам и грађевинске послове ставио је на Јавни увид нацрт плана детаљне регулације за комплекс социјалног становања у насељу Овча.

Површина плана обухвата скоро осам хектара, а овде би у будућности требали да буду изграђени вртић, основна школа, стамбени, али и објекти јавних служби. Јавни увид трајаће до 21. октобра, а до тада ће суграђани моћи да упуте примедбе, 5. октобра биће одржана јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, када ће поднете замерке бити образложене.

Постојећа зона становања, са површином мањом од хектара, биће проширена на више од три. Како се наводи у плану, изградњом додатних зграда очекује се да ће у социјалном насељу бити више од 3.000 становника.

- Због већег броја становника неопходно је обезбедити вртић и основну школу. У плану је изградња вртића, који ће моћи да похађа 235 деце - наводи се у документу. - Основна школа, која ће бити изграђена, моћи ће да прими 450 ђака.

Како се наводи у плану, ова осмолетка била би потпуно опремљена. Настава би се изводила само у једној смени, а биће 15 одељења од првог до осмог разреда.

И НАРОДНА КУХИЊА

ПУНКТ народне кухиње требало би да нађе своје место у овом насељу. Како се наводи у плану, објекат би требало да буде пројектован тако да обезбеди неометан приступ особама са инвалидитетом и старијим људима. Осим кухиње, планирана је и изградња два простора за делатност социјалне заштите, које оснива Град.

Осим образовних установа за најмлађе, у новом комплексу и најстарији суграђани би могли да очекују место за "разоноду".

- Биће изграђен и клуб за стара лица, у оквиру ког би постојала и помоћ у кући. Клуб ће заузимати преко 200 метара квадратних, а моћи ће да опслужи око 100 корисника - наводи се у нацрту плана.

Дуж Овчанског пута планирана је и бициклистичка стаза. Новоизграђене саобраћајнице биће широке шест метара, са уређеним тротоарима и паркинг-местима, а комплекс би требао да има 669 паркинг‑места.

С обзиром на то да су системи даљинског грејања и снабдевања природним гасом удаљени, новоизграђени објекти неће моћи да се прикључе на ове мреже.

- У том делу постоји потенцијал геотермалних вода, који би могао да се искористи за снабдевање топлотном енергијом. Као топлотни извори предвиђене су топлотне пумпе - наводи се у плану.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)