РУШИЋЕ ЗИД ПОРЕД ЦВИЈИЋЕВОГ МУЗЕЈА: Почиње уклањање бесправно подигнутог објекта у Улици Јелене Ћетковић

С. Видачковић

25. 09. 2020. у 23:51

РУШИЋЕ ЗИД ПОРЕД ЦВИЈИЋЕВОГ МУЗЕЈА: Почиње уклањање бесправно подигнутог објекта у Улици Јелене Ћетковић

Фото И. Маринковић

УКЛАЊАЊЕ нелегалног објекта на делу некадашње зграде "Графичке индустрије" у Улици Јелене Ћетковић 3, поред Музеја Јована Цвијића почело је у среду.

Како су саопштили из Секретаријата за инспекцијске послове, пре него што зид буде срушен, неопходно је спровести припремне радове који ће омогућити да уклањање буде безбедно.

Како су "Новости" писале половином маја, извођење радова на овој локацији почело је по решењу Општине Стари град, којим се предузећу "Копитарева башта" одобравају санација и инвестиционо одржавање уличног приземног објекта у овој улици. Инвеститор је, према тој дозволи, требало да санира кров и обнови фасаду.

КУЋА ИЗ 1905.

МЕМОРИЈАЛНИ музеј Јована Цвијића отворен је у кући у којој је велики географ и научник живео и радио. Налази се на Копитаревој градини, у више од сто година старом културноисторијском језгру у центру града, а саграђена је 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића. Цвијићева кућа са баштом која се издваја лепотом и ретким биљним врстама још увек одражава дух времена с почетка 20. века.

Међутим, градитељ се оглушио о дозволу, па је срушио аутентични зид који се граничи са двориштем и помоћним објектом музеја, те је изградио нови и поставио прозоре ка згради музеја. Бесправна градња пријављена је у октобру, а радници су "на дивље" зидали чак и током ванредног стања.

- Приликом надзора, грађевински инспектор Секретаријата за инспекцијске послове утврдио је да је у току извођења радова одступљено од издатог одобрења тако што је, уместо одобрене санације и инвестиционог одржавања, инвеститор почео радове на доградњи и реконструкцији објекта, што је констатовано у записнику - наводи се у саопштењу надлежног секретаријата. - Градилиште је одмах затворено и донето је решење о уклањаању свих бесправно изведених радова. Такође, поднета је кривична пријава надлежном тужилаштву.

Према речима Јелене Медаковић, директорке Града Београда, у оквиру ког се налази и Музеј Јована Цвијића, ова културна установа је отворила врата за посетиоце.

- Музеј је отворен, међутим, не користимо двориште - каже за "Новости" директорка Медаковић. - У дворишту смо организовали радионице, организоване су пројекције филмова. Врло је необично да се неко одлучи на такав потез и да без иједног папира гради нелегално и сруши зид на здању које има вишеструк значај за српску културу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)