ЗАКОНСКА ОДБРАНА КОШУТЊАКА: Поднели захтев председнику Вучићу да заштити градску шуму

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

23. 09. 2020. у 08:23

ЗАКОНСКА ОДБРАНА КОШУТЊАКА: Поднели захтев председнику Вучићу да заштити градску шуму

Фото К. Михајловић

ПРЕДСТАВНИЦИ Групе грађана "Битка за Кошутњак", њих десетак, предало је јуче, на писарници Андрићевог венца, захтев Председнику РС Александру Вучићу, да у складу са уставним овлашћењима предузме законске радње и започне процедуру обуставе штетног пројекта предузећа "Авала студиос" на Кошутњаку.

Осим овога, траже и да се обустави издавање грађевинских дозвола у свим деловима града где улице већ имају довољну проточност саобраћаја и где нема потребног броја паркинг места.

- ГГ "Битка за Кошутњак" је на последњој седници Скупштине Београда 31. јула, већ поднела захтев за обуставу штетног пројекта у јединој могућој законској процедури. Председник Републике сада има правни основ да започне процедуру надзора у раду и утврђивање свих чињеница зашто није одговорено ни на један наш захтев. Тиме би почела процедура надзора у раду Скупштине града и Службе скупштинских послова - наводе чланови ГГ у предатом документу.

Подсећају и на то да су додатне захтеве већ упутили градоначелнику, одборницима и председнику Скупштине града, а који се односе на заказивање седнице скупштинских одбора за саобраћај, заштиту животне средине и урбанизам, јер је то једини начин и процедура којом овај пројекат може да се обустави.

Дејан Јовановић у име групе грађана, каже да не верује да ће стручњаци из ових секретаријата дати свој потпис за пројекат који је неодржив.

- Сви знамо да се не може доћи до Кошутњака због капацитета улица Благоја Паровића, Пожешке и Кнеза Вишеслава. То значи да ниједна нова зграда не може да се гради, јер 14 метара потребних за њихово проширење - нема. Ми смо се Граду обратили не само у вези са намером "Авала студиос" да гради стамбено пословни комплекс. Захтевали смо да се обустави издавање грађевинских дозвола привремено или на дуже, за градњу нових зграда на свим деловима града где за то нема услова. Томе би претходило мерење капацитета саобраћајница, - наводи Јовановић.

 Грађани окупљени испред зграде председништва, Фото З. Јовановић

Тврда да су проточност саобраћајница и број паркинг места основни критеријуми за то има ли негде места за градњу или не. Захтеви које су предали на основу сакупљених 8.000 потписа сада су, како каже, обавезујући за Скупштину града, односно заседање скупштинског одбора.

Велика прашина у јавности подигла се после писања "Новости", које су обелоданиле да "Авала студиос" планира градњу у оквиру комплекса "Авала филма" на Чукарици. Ова компанија захтевала је да се изради План детаљне регулације на поменутом подручју, како би изградила стамбене и мешовите центре у којима би становало најмање 8.000 људи.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)