ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ БЕОГРАДА: Ако вас уједе пас имате две могућности за наплату

А. ВОЈИНОВИЋ

22. 09. 2020. у 13:07

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ БЕОГРАДА: Ако вас уједе пас имате две могућности за наплату

Фото П. Милошевић

СТАНОВНИЦИ главног града градску управу најчешће туже због уједа паса.

Како су Београђани неретко на мети луталица на улицама престонице, подаци из Градског правобранилашта показују да се Београђани и даље убедљиво највише одлучују да ове повреде наплате од градске управе. Овај проблем решава се на два начина - преко оформљене Комисије за накнаду нематеријалне штете услед уједа невласничких паса или преко судске парнице. Од почетка 2020. стигло је 316 тужби. Грађани туже Град и због пада у шахт, рупу или ако се оклизну на леденим површинама.

Како су, за "Новости", рекли у Градском правобранилаштву, исход оваквих парница зависи од случаја до случаја. Такође, према њиховим наводима, постоје усвајајуће и одбијајуће пресуде којима се делимично усваја тужбени захтев са веома различитим процентом успешности.

Судске парнице са овом "тематиком" често умеју да трају дуго и да суграђане коштају много. Међутим, постоји и друга опција за оне који не желе да своју одштету наплате уз додатне трошкове вештачења, судских такса и ангажовања адвоката.

ЛАЖНЕ ПРИЈАВЕ

МОГУЋНОСТ наплате штете због уједа паса луталица зна да буде и "инспирација" појединцима да покушају преваром да дођу до новца. Пре две године у Јагодини су чак и три особе приведене због кривичног дела самоповређивања. Лекарима су као разлог наводили ујед паса, а тај извештај су касније користили у поступцима накнаде штете о трошку буџета Јагодине.

- Град Београд основао је Комисију за накнаду нематеријалне штете услед уједа невласничких паса. Грађани који су нападнути могу захтев да поднесу Секретаријату за комуналне и стамбене послове или на адресу Градског правобранилаштва Града Београда. - објаснили су, за наш лист, из ове институције. - Комисија се састаје једном недељно, а у току дана одлучује о 40 захтева. Без обзира на велики број поднетих захтева, Комисија брже одлучи о њима у односу на покренуте парнице пред судом.

Међутим, иако се преко Комисије брже заврши поступак, грађани не могу да рачунају на велику новчану накнаду, која износи од 20.000 до 30.000 динара. Судским путем, наравно у случају озбиљнијег уједа, повређени грађанин може да добије и до 500.000 динара.

ЦЕТИЊСКА ПРОТИВ БУКЕ

БОРБА станара Цетињске улице који су тужили Град Београд због буке из локала никако да добије епилог. Пре десетак дана, када је по други пут требало да се појаве представници Града на избору медијатора у спору грађана из Цетињске против Града, они то нису учинили. Припремно рочиште у овом спору одржано је још крајем јануара, више од годину дана после подношења тужбе.

Главни град је вазда био пун незакрпљених рупа, које су неретко представљале препреку за пешаке на тротоарима и улицама. Како су суграђани умели и опасно да се повреде, нарочито они најстарији, не чуди што су на другом месту по броју најчешћих разлога за подношење тужби Граду управо озледе услед пада у рупу, али и у шахт, или на леду. Током 2020. године укупно 60 тужби је упућено због ових повреда.

Од преосталих захтева за накнаду штете од престоничких служби које су упућене у овој години су утврђивање права (36), фактичке експропријације (14), радни спор (6) и ометање поседа (3).

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vesna Filipovic

22.09.2020. 14:00

Pravilno se kaze napusteni psi, a ne lutalice. Napusteni psi skoro uopste ne ujedaju. Ti ujedi vecinom poticu od vlasnickih pasa, koji izlaze iz dvorista ili ih vlasnici pustaju da se sami setaju, a deo je izmisljen.A ima mnogo napustenih pasa, jer nadlezni ne rade svoj posao i ne sprovode postojece zakone, pa ne kaznjavaju vlasnike koji ostave svog psa na ulici. Zato je mnogima lakse da ostave na ulici kutiju sa stencima, mesto da sterilisu svog psa,i ako su, po zakonu, duzni da sprece nezeljeno parenje.Sinteraji, privatni i drzavni, uzimaju velike pare, koje kradu i trpaju u svoje djepove i u interesu da ima mnogo napustenih pasa, jeer naplacuju po psu.Ti psi, koji su na ulici, bi se brzo udomili, kada bi se zaustavio stalni priliv novih pasa. Problem napustenih pasa se moze brzo i lako resiti, cak nisu potrebne ni pare za to, samo treba volje da se problem resi.Ubijanjem pasa, taj problem nije mogao da se resi, ni onda kada je bilo mnogo manje vlasnickih pasa, ali evidencijom i kaznjavanjem neodgovornih vlasnika, koji krse zakon, moze.

Milena

24.09.2020. 04:48

Pobogu, ljudi, prestanite vise da pisete o agresivnim psima!! Pisite o nesavesnim vlasnicima! Samo su napusteni i nevoljeni psi u stanu da napadnu coveka. Molim vas, ne uzimajte psa ako niste spremni da brinete o njemu!!