ВЕЛИКИ УРБАНИСТИЧКИ ПРОЈЕКТИ: Три факултета у једној згради

Б. Б.

21. 09. 2020. у 11:02

ВЕЛИКИ УРБАНИСТИЧКИ ПРОЈЕКТИ: Три факултета у једној згради

Фото архива

У ЗГРАДИ градске управе ће, од 28. септембра до 5. октобра, бити представљени урбанистички пројекти за изградњу зграде у којој ће бити смештени Биолошки, Географски и Факултет безбедности, као и дневне болнице и диспанзера, и реконструкције Психијатријске болнице "Др Лаза Лазаревић".

Како је раније најављено, нова зграда факултета налазиће се у Новом Београду, иза "Делта ситија". Објекат ће имати три спрата - на првом спрату ће бити Биолошки, другом Факултет безбедности, а на трећем Географски. У подземном нивоу планирана је гаража, савремена стрељана у којој ће студенти безбедности вежбати гађање из ватреног оружја, а већи део простора намењен је за лабораторије и архивирање биљака Биолошког факултета. Све три студентске службе биће на улазу, као и заједнички амфитеатар од 400 места, библиотека и кантина.

Планирано је да зграда буде завршена за око две године од почетка градње. Први универзитетски комплекс преко реке ће имати око 32.000 квадрата. У новом здању би требало да буде смештено око 6.500 студената, 231 наставник и сарадник, као и 114 радника ван наставе.

Реконструкцијом Психијатријске болнице "Др Лаза Лазаревић" планирано је да монтажни објекат дневне болнице и диспанзера клинике буде срушен, и изграђен нови, у складу са важећим европским стандардима за здравствене установе овог типа. Оквирни рок за завршетак радова је две године од почетка. Објекат, у коме ће бити смештени дневна болница и диспанзер за 90 корисника, имаће површину од 1.300 метара квадратних.

Поред изградње новог дела, постојећи простор ће бити потпуно реконструисан. Зграда, у којој се тренутно налази стационар са пропратним службама, биће комплетно подређена лечењу и рехабилитацији особа са менаталним сметњама. Осим повећања површине, у корист здравствене заштите пацијенти ће имати одличне услове смештаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zikica

22.09.2020. 07:27

@Piše Dole - BU treba izmestiti u Mladenovac ili Obrenovac te ga izgrsditi poput modernih svetskih kampusa gde su fakulteti i smestaj studenata jedan jedinstven kompleks. Na taj nacin ce se ostvariti mnogo bolji uspesi studenata i adekvatna potrosnja resursa odobrenih za visokoskolsko obrazovanje.