ГРАД ЋЕ ПЛАТИТИ 35 МИЛИОНА ЕВРА: Исплата обештећења због незаконите наплате вртића до краја 2021. године

Б. Борисављевић

21. 09. 2020. у 16:00

ДО краја следеће године Град ће, на име тужби за преплаћене вртиће, родитељима исплатити још око милијарду динара, сазнају "Новости" у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

ГРАД ЋЕ ПЛАТИТИ 35 МИЛИОНА ЕВРА: Исплата обештећења због незаконите наплате вртића до краја 2021. године

Фото В. Н.

Досад је на рачуне родитеља који су у периоду од 2008. до 2013. године вртић плаћали дупло више од прописане цене уплаћено 3,157 милијарди динара, односно више од 25 милиона евра, а када се заврши овај процес, износ ће износити укупно око 35 милиона евра.

У последње три године за ове намене се из градске касе, у просеку, сваког месеца издваја милион евра. Надлежни поручују да ће наставити да поступају по пресудама и исплаћују обештећење родитељима до последње тужбе.

- Тиме ће се исправити једна од, по мом мишљењу, највећих срамота, јер се тадашња градска власт дрзнула да родитељима наплаћује вртиће скупље од износа који закон налаже - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Платили смо високу цену такве неодговорности, али је најважније што ће сви родитељи бити обештећени.

ЦЕНОВНИК

У периоду за који су родитељи оштећени, економска цена вртића је била 13.000 динара. Уместо 2.600 динара, колико износи 80 одсто износа, како је предвиђено законом, многи од њих су плаћали 8.700, а касније 9.700 динара месечно.

Правноснажним судским пресудама, Град је дужан да родитељима на име обештећења исплати од 1.500 до 2.000 евра по детету, у зависности од датума утужења.

Гак истиче да се за до сада исплаћен новац могло изградити пет модерних школа, а месечна издвајања за ове намене довољна су за опремање рачунарима и намештајем више од 150 школа. Тако су, у 2018. години, са око 150 милиона динара рачунарском опремом опремљене 142 школе, а 55 образовних установа је добило нов намештај.

Прве тужбе родитељи су поднели крајем 2015. године, али је "ударни" месец био април 2016. године. Тада је у Првом основном суду заведено око 5.000 тужби грађана, односно по 244 дневно, да би се касније тај број смањивао. На велики одзив родитеља да правду потраже на суду утицало је мишљење Врховног касационог суда да имају право на накнаду штете.

Иако у судовима нема посебне евиденције само за поднеске родитеља који траже повраћај новца јер су плаћали вртић скупље, већ се све води "у фасцикли" свих спорова у које је укључена Скупштина града, процењује се да је поднето више од 12.000 тужби.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)