ПАЛЕ ЂУБРЕ, НЕ МАРЕ ЗА КАЗНЕ: Ватрогасцима у Београду протеклих десет дана пријављено 58 случајева

С. Видачковић

20. 09. 2020. у 12:24

ПАЛЕ ЂУБРЕ, НЕ МАРЕ ЗА КАЗНЕ: Ватрогасцима у Београду протеклих десет дана пријављено 58 случајева

Фото Фејсбук

БЕОГРАДСКИ ватрогасци претходних дана имали су пуне руке посла због ватре коју пале несавесни суграђани.

Људи у готово свим деловима града, поготово ободним, не презају од паљења смећа, траве и грања по њивама, поред пута, па чак и у сопственим двориштима.

Како су нам рекли из Министарства унутрашњих послова, престоничкој Ватрогасно-спасилачкој бригади је у протеклих десет дана пријављено 58 случајева на отвореном простору. Интервенције су биле у насељима Ресник, Кошутњак, Земун, Борча, Железник и Кумодраж.

Фото В. Данилов

Ватрогасци су недавно интервенисали у Миријеву, недалеко од ОШ "Деспот Стефан Лазаревић", где је бахати Звездарац у дворишту своје куће усред дана запалио смеће. Према речима огорчених комшија, дим је куљао неколико метара увис, а мирис паљевине осећао се цео дан. Компликације су настале и када су одлучили да пријаве проблем, јер су их надлежни "шетали" од једне до друге инспекције.

ВАЗДУХ

ОСИМ изазивања опасности, спаљивање је штетно за земљиште и живе организме који живе у њему, а продукти сагоревања умањују квалитет ваздуха и тако нарушавају животну средину - објашњавају у МУП. - Грађани могу да пријаве несавесно паљење на отвореном простору Ватрогасно-спасилачкој бригади, полицији и комуналној милицији.

Проблем се јавља и у приградским насељима, где пољопривредници неретко спаљују стрњику поред пута. Осим што загађују ваздух, дим и буктиња могу бити кобни и за возаче који могу изгубити контролу над возилом услед слабе видљивости на коловозу. Такође, велики проблем је и ветар, који може да распламса ватру и на околне њиве и објекте.

Спаљивање ситних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара, подсећају из МУП. Предвиђене казне за такве радње су у виду прекршајног налога у износу од 10.000 динара за физичка лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)