ОВО СУ ЦЕНЕ ПАПРИКЕ НА ПИЈАЦАМА: Зацрвенеле се тезге по граду, биће довољно састојака за зимницу

Ј. Г.

19. 09. 2020. у 11:00

ОВО СУ ЦЕНЕ ПАПРИКЕ НА ПИЈАЦАМА: Зацрвенеле се тезге по граду, биће довољно састојака за зимницу

Фото: Ал. Поповић

ЦРВЕНЕ се тезге на градским пијацама. Делом због паприке, а делом због парадајза, чија је цена - као на почетку сезоне, од 50 до 100 динара по килограму.

Пред почетак викенда најтраженија је паприка, коју су купци углавном пазарили за стављање зимнице и кување ајвара. За килограм овог поврћа треба издвојити од 70 до 100 динара, у зависности од величине.

Ипак, трговци су сагласни да им је промет знатно слабији ове године у односу на претходне, да не помажу ни лесковачка паприка ни парадајз.

РИНФУЗНА РОБА

НА тезгама се налази и ринфузна роба, односно разне врсте сушеног воћа и поврћа, орашасто воће и велики број житарица. Предност ове робе је куповина на меру, али, према речима закупаца, слабо људи купују. Килограм сушених кајсија кошта 400 динара, сушених смокви 600, док за килограм лешника и бадема треба издвојити 1.200 динара.

- Људи у овом периоду углавном купују поврће које остављају за зимницу и воће за кување слатког или џема. Сада ништа, тезге пуне, али нема ко да пазари. Мање је и људи, кажу цене високе, а ми смо снизили колико смо могли, да и ми нешто зарадимо - разочарано прича Милева П. из Шепшина код Младеновца, која држи тезгу на пијаци "Зелени венац".

Цена карфиола и броколија је по 100 динара, килограм краставчића је 50, док је везица од три шаргарепе и два целера 70 динара. С друге стране, боранија, за коју треба издвојити 300 динара по килограму, говоре закупци тезги, доста се тражи. Ту су и бамије, чија цена по килограму износи 500 динара. За плави патлиџан из буђелара треба издвојити 60 динара, као и за кромпир, док килограм црног лука кошта 70, а влашца 100 динара.

Комад ананаса је 150 динара, килограм грејпфрута 250, а лимуна 200.

На појединим тезгама и даље се могу наћи малине и боровнице, које стају по 600 динара, али и лубенице чија цена већ дуго "стагнира" и износи 50 динара по килограму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Gorance

19.09.2020. 20:24

Vise se i ne isplati praviti zimnicu... Kupi povrce,sirce,tegle....mlati se danima pripremajuci a u radnji tegla cvekle i kornisona dzabe... Ne kazem da domace nije bolje ali vec je sve to prevazidjeno,sto nedostatkom vremena sto udara po dzepu.