НЕМА РЕНТИРАЊА САЛА ЗА ФИЗИЧКО: Корона обуставила и издавање школског простора

Б. Борисављевић

18. 09. 2020. у 14:45

НЕМА РЕНТИРАЊА САЛА ЗА ФИЗИЧКО: Корона обуставила и издавање школског простора

Фото: А.Стевановић

ЕПИДЕМИЈА вируса корона ставила је "катанац" на издавање простора у школама, који је образовним установама био додатни извор прихода. Месечни "минус" на рачунима школа, због привремене обуставе наплате износи од 200.000 до 250.000 динара, тако да за једну школску годину достиже и до два милиона динара.

Новац, који зараде на име издавања простора, школе улажу у куповину наставних средстава и других потрепштина неопходних за наставу.


Најчешћи "закупци" простора у школама су спортски клубови, мада су у последње време дворишта и учионице, били интересантни и филмаџијама. За издавање простора не постоји јединствени "ценовник", већ свака школа има своју калкулацију трошкова, а предложену цену мора да верификује и школски одбор.


- Фискултурну салу издајемо школама одбојке, кошарке, каратеа, фолклора - каже Миомир Драгаш, директор ОШ "Иван Горан Ковачић".


- На годишњем нивоу, по том основу, приходујемо око два милиона динара, што нам омогућава да купимо оно што је неопходно за одржавање квалитетне наставе. Цена закупа фискултурне сале износи 2.200 динара по сату, док је за свечану салу износ 1.100 динара. Простор се издаје искључиво у периоду када ђаци немају наставу. Због актуелне ситуације не ради ни књижара, ни пекара, како се не би стварала гужва и спречило ширење инфекције.


Законска процедура налаже да, пре уласка у процедуру јавне набавке за издавање простора, школе морају да добију "зелено светло" од Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Следи објављивање огласа у штампаним медијима. "Печат" на избор клијента мора да стави и школски одбор. Уговор се потписује за једну школску годину, а јавни тендер се објављује, обично, половином августа, пре него што почне школска година. Коришћење школског простора је могуће само после редовне наставе, у вечерњим часовима.
- Тренутно издајемо само простор за књижару, а од наплате закупа добијамо око 10.000 динара месечно - каже Јасмин Николовски, директор Гимназије "Патријарх Павле".

- У нормалним околностима, пре епидемије радила је и пекара, а школа је приходовала око 750.000 динара за једну школску годину. - Осим за куповину наставних средстава, новац смо користили и да надоместимо зараде колегама који нису у наставном кадру. Пошто се повећање плата односи само на наставнике, део зарађеног новца од издавања простора одлази на повећање зарада тим колегама.


Коришћење школског простора за спортске активности је могуће само после редовне наставе, у вечерњим часовима.

ЦЕНОВНИК ПРОМЕНЉИВ


НА калкулацију трошкова издавања утичу многобројни фактори - опремљеност сале или другог простора који се издаје, локација на којој се школа налази, па је у централним градским општинама и "кирија" већа. Такође, ценовник зависи и од термина када се тренинзи одржавају, па су они у раним вечерњим часовима јефтинији од каснијих.
Простор се издаје на сат, а цена се креће од 1.200 до 2.400 динара по сату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)