ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ НАЈАВИО: У уторак заседа Кризни штаб због угоститељских објетака у Београду

Танјуг

14. 09. 2020. у 21:34

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ НАЈАВИО: У уторак заседа Кризни штаб због угоститељских објетака у Београду

Фото: Н. Скендерија

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Зоран Радојичић изјавио је да ће сутра ујутру бити одржан састанак Кризног штаба са акцентом на контроли угоститељских објеката и понашањем људи у њима.

Он је у "Београдској хроници" на РТС навео да о динамици епидемије говори стање у региону те да нема места опуштању.

- Састанку ће присуствовати и припадници комуналне милиције и инспекције, како бисмо додатно појачали контролу. На улицама 50 одсто људи носи маске, што је за сваку похвалу, а већина људи их носи и у аутобусу. Комунална милиција упозорава и скреће пажњу људима на ношење маске и нису кажњавали оне који то не чине јер нисмо инсистирали на томе, али ако се ситуација погорша инсистираћемо на томе - рекао је Радојичић и додао да су се уведене мере показале добро али да је важно да се настави са одговорним понашањем.

Он је нагласио да се у претходном периоду и у току епидемије показало колико је градски саобраћај важан.

- У време највеће кризе и у критичним тренуцима, запослени су показали велики степен одговорности и високу организованост што је дало резултате. Имамо 1500 аутобуса који су на терену - рекао је градоначелник.

Током лета аутобуси били попуњени 50 одсто / Фото И. Маринковић

Он је ддоао да епидемиолози дефинишу процедуре и у складу са тим се и понашамо.

- Главни акценат је на контакту и капљичној инфекцији и из тога разлога се аутобуси дезинфикују у складу са епидемиолошким мерама и сматрам да не постоји велики ризик. Суштина је да носимо маску и држимо дистанцу и то су мере које дају резултате што показују тренутне бројке - казао је градоначелник.

Он је истакао да је тема мобилности једна од најзначајнијих тема у нашем граду.

- Од 2002. године се обележава недеља мобилности. Мобилност значи да се повећава број аутомобила у свим великим градовима па тако и у Београду. Београд има преко 600 хиљада аутомобила а годишње се тај број повећа за 50 хиљада. Акценат је на томе да се више пешачи и возе бицикли - навео је Радојичић.

Фото В. Данилов

Зоран Радојчић

Он је рекао и да Град Београд планира инфраструктуру у правцу повећања бициклистичких стаза којих тренутно имамо 100 километара а циљ је да их буде више.

- То је отприлике један одсто, а у наредних пет до шест година очекујемо да то буде четири одсто. До пет километара је можда оптималан начин да се иде пешке, од пет до десет су бицикли а иза тога су превозна средства који најмање загађују животну средину. Ова хијарархија нешто о чему стално треба причати и скретати пажњу а на Граду је да планира инфраструктуру и да је из године у годину поправља како бисмо направили преокрет на овом пољу - казао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)